Acasă Mehedinti PERICOL pentru cinci localitati! COD ROSU de INUNDATII in judetul Mehedinti!

PERICOL pentru cinci localitati! COD ROSU de INUNDATII in judetul Mehedinti!

31

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare COD ROSU de inundatii pe raul Motru din judetul Mehedinti valabila duminica pana la ora 18.00.

Avetizarea cod rosu a fost instituita pe raul Motru, sector amonte de Fata Motrului si pe afluentii sai Motru Sec, Motrusor si Brebina, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale „Apele Romane”, Ana Maria Agiu.

Purtatorul de cuvant al ANAR a precizat ca avertizarea cod rosu inseamna ca in zona cuprinsa in atentionare exista un risc major de inundatii, intrucat se pot produce cresteri de niveluri si debite, care ar putea sa duca la depasirea cotelor de pericol.

De asemenea, potrivit avertizarii emise sambata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, pana luni, la ora 14.00, pe unele rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, precum si pe unii afluenti ai Muresului inferior se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale.

Din cauza riscului de inundatii, a fost emisa avertizare cod portocaliu, care a intrat in vigoare sambata, la ora 23.00, pe versanti, torenti, paraie si pe rauri mici din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Gorj.

Sub cod portocaliu de inundatii sunt, incepand de duminica, ora 07.00, si raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu, precum si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).

De asemenea, tot de sambata seara sunt sub avertizare cod galben de inundatii raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si unii afluenti ai sai (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu si unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara.

Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din sudul, centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.

Peste 60 de gospodarii din mai multe localitati din Mehedinti au fost inundate, duminica dimineata, iar circulatia rutiera este restrictionata pe DN 67, in acelasi judet, dupa ce apa a ajuns pe carosabil, totodata fiind afectat si traficul feroviar intre Drobeta Turnu Severin si Strehaia.

Inundatii si in judetul Dolj, fiind afectate peste 30 de gospodarii

Conform reprezentantilor Inspectoratului pentru Sitautii de Urgenta (ISU) Dolj, mai multe echipaje de pompieri intervin in localitatea Cleanov, unde 35 de gospodarii, respectiv curti si anexe gospodaresti, au fost inundate de o viitura pe raul Desnatui.

De asemenea, la fata locului se afla si prefectul judetului Dolj, Marius Deca.

„Am cerut o evaluare a gospodariilor inundate, primarul a plecat sa faca aceasta inventariere, sunt aproximativ 30-35 de gospodarii afectate, vedem si in ce masura, pana unde a ajuns apa”, a declarat prefectul judetului Dolj.

Autoritatile spun ca sunt in alerta pentru situatia in care se va impune evacuarea persoanelor si ca au pregatit o camera in sediul primariei, daca localnicii vor fi evacuati.

Judetele Mehedinti, Gorj si Caras-Severin vor fi duminica, intre orele 01.00 si 11.00, sub avertizare cod portocaliu de ploi torentiale si vijelii, iar alte 19 judete au fost atentionate cu cod galben, valabil de sambata seara pana luni dimineata.

Alte 19 judete – Dolj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Sibiu, Hunedoara, Timis, Alba si, partial, Arad, Bihor, Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov si Vrancea – sunt, de sambata, ora 22.00, pana luni, la ora 09.00, sub avertizare cod galben.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos