12.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiPredictie sumbra a lui Fukuyama. Ucraina devine noul Israel

Predictie sumbra a lui Fukuyama. Ucraina devine noul Israel

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Barbarie maximă! Hamas a difuzat o filmare cu trei ostatici în vârstă

Israelienii catalogheză gestul Hamas de a difuza un video...

Politologul Francis Fukuyama spune ca Ucraina trebuie sa invete sa traiasca sub amenintarea Rusiei asa cum Israelul a invatat sa traisca sub amenintarea Hamas, deoarece Rusia nu dispare nicaieri si conflictul ar putea fi unul de lunga durata.

„Nimeni dintre noi nu poate prezice cat va dura acest razboi. Cred ca oamenii care spun ca poate dura 5-10 ani nu stiu despre ce vorbesc. Aceasta este doar una dintre optiunile posibile… Mi se pare ca situatia din Ucraina va fi oarecum asemanatoare cu modul in care traieste Israelul. Rusia nu va disparea nicaieri.

Victoria Ucrainei, asa cum o inteleg majoritatea oamenilor, este o intoarcere la granitele anului 1991. Dar asta nu va distruge Rusia, nu va fi ca in Germania din anul 1945… Rusia are arme nucleare, petrol, multe resurse. Ucraina, dupa parerea mea, nu poate distruge Rusia in sens militar… Rusia va ramane si, cel mai probabil, va fi destul de puternica”, a spus Fukuyama.

Francis Fukuyama este un politolog, economist politic si autor american. El este cunoscut pentru cartea sa din 1992 „Sfarsitul istoriei si ultimul om”. Ideile lui Fukuyama au fost subiecte de intense dezbateri si critici, multi savanti si ganditori contestandu-i notiunile despre sfarsitul istoriei.

In lucrarile sale ulterioare, Fukuyama a abordat probleme precum dezvoltarea institutiilor politice, ordinea politica si decaderea politica. A continuat sa scrie despre subiecte legate de politica internationala, democratie si provocarile modernitatii.

Sfarsitul istoriei: cea mai faimoasa teorie a lui Fukuyama, prezentata in eseul sau din 1989 „The End of History?” iar mai tarziu in cartea „Sfarsitul istoriei si ultimul om” (1992), postuleaza ca caderea Zidului Berlinului si prabusirea comunismului au marcat punctul final al evolutiei socioculturale a umanitatii. El a sustinut ca democratia liberala si capitalismul de piata libera, asa cum este exemplificat de modelul occidental, reprezinta forma finala de guvernare si punctul culminant al dezvoltarii socio-politice umane. El a sugerat ca aceste principii vor deveni standardul universal acceptat pentru organizarea societatilor, semnaland incheierea evolutiei ideologice si forma suprema de guvernare umana.

Incredere: In cartea sa „Incredere: Virtutile sociale si crearea prosperitatii” (1995), Fukuyama a explorat conceptul de incredere ca factor social si economic crucial. El a subliniat rolul increderii in stimularea dezvoltarii economice si in crearea unor societati prospere. El a subliniat importanta capitalului social, a structurilor institutionale si a normelor culturale in cultivarea increderii in cadrul unei societati.

Origins of Political Order: cartea lui Fukuyama „The Origins of Political Order: From Prehuman Times to the French Revolution” (2011) aprofundeaza in dezvoltarea istorica a institutiilor politice. El examineaza originile sistemelor politice, concentrandu-se pe evolutia lor din timpurile preistorice pana la infiintarea statului modern. El analizeaza aparitia institutiilor politice si factorii care contribuie la dezvoltarea lor, inclusiv statul de drept, responsabilitatea si guvernanta eficienta.

Ordinea politica si decaderea politica: in continuarea „Originile ordinii politice”, intitulata „Ordinea politica si decaderea politica: de la revolutia industriala la globalizarea democratiei” (2014), Fukuyama isi extinde analiza institutiilor politice in contemporaneitate. El discuta despre provocarile cu care se confrunta democratiile moderne, inclusiv problemele legate de coruptie, decaderea politica si esecul institutiilor de a se adapta la conditiile sociale si economice in schimbare.

Lucrarile lui Fukuyama au influentat semnificativ domeniile stiintei politice, relatiilor internationale si sociologiei, contribuind la dezbaterile in curs despre natura dezvoltarii politice, rolul institutiilor in societate si perspectivele guvernarii globale. Ideile sale au starnit atat critici, cat si explorarea in continuare a complexitatilor asociate cu dezvoltarea politica si sociala.

Ultimele stiri