Miliardarul american Elon Musk a inceput sa devina o preocupare majora pentru politicienii din SUA dupa ce a devenit o voce tot mai prezenta in problemele geopolitice ale lumii. Dupa ce a intrat serios in cursa pentru cucerirea spatiului, apoi a preluat Twitter, acum Musk are tot mai multe pareri geopoitice. Oarecum, asemeni lui Trump, discursul lui Musk este in armonie cu lideri ultraconservatori cum ar fi Putin si Bolsonaro.
O analiza Washington Post, citata de adevarul.ro, sustine ca Musk i-a suparat si pe unii oficiali de la Pentagon, cand a anuntat ca nu poate continua sa plateasca pentru serviciile de internet prin satelit furnizate Ucrainei aflate in razboi.
Pe masura ce Musk, 51 de ani, incepe sa fie interesat de probleme geopolitice fine, multi politicieni de la Washington se ingrijoreaza de pe margine.
Musk are un parteneriat de 20 de ani cu guvernul federal al SUA, contribuind la revenirea SUA in rolul de lider global in ceea ce priveste spatiul si tranzitia catre masini electrice. Un antreprenor talentat in domeniul tehnologiei, Musk a capatat faima internationala ca un CEO excentric. Dar chiar in timp ce ii admira munca in domenii de securitate nationala, multi responsabili de la Washington cred in prezent ca Musk a devenit prea influent si mult prea nesabuit.
Peste 20 de oficiali de rang inalt de la Washington l-au caracterizat pe Musk ca fiind pe cat de stralucit pe atat de imprevizibil si arogant.
„Elon, «The EverywhereŁ”[Omniprezentul], asa l-a numit un oficial de la Casa Alba. „Crede ca este un dar atat de mare pentru omenire incat nu are nevoie de niciun fel de directii, ca el stie cel mai bine.”
Musk care si-a descris misiunea ca „imbunatatire a viitorului umanitatii” a fost acelasi care a sustinut ca planul sau de pace pentru Ucraina e susceptibil sa impiedice un razboi nuclear si ca propunerea sa privind situatia din Taiwan poate calma tensiunile regionale care ar putea deveni periculoase.
Doar ca diplomatia sa libera nu le pica bine politicienilor americani, in timp ce, concomitent, face o oferta Twitter, o platforma cu sute de milioane de utilizatori.
„Concluzia este ca oamenii se agata de fiecare cuvant al lui, pentru ca s-a tinut de atatea ori de cuvant. Sper ca arata putin respect pentru aceasta responsabilitate”, a declarat senatorul democrat Richard J. Durbin.
Senatorul republican Lindsey O. Graham a calificat planul lui Musk pentru Ucraina drept un „afront” la adresa populatiei acestei tari si chiar a sugerat ca subventiile federale care ajuta producatorii de masini electrice ar putea fi mai bine cheltuite.
Relatiile intre Musk si guvernul de la Washington a inceput in forta cand un Musk entuziasmat a incheiat cu un „Te iubesc!” un apel venit din partea NASA, care ii oferea unui contract salvator in valoare de 1,6 miliarde de dolari. De atunci compania sa Space X a primit contracte de miliarde pentru a dezvolta rachete si capsule spatiale. Musk a livrat si a relansat programul spatial american.
Anterior, Musk a reusit sa castige simpatia unor administratii succesive de la Washington si a donat atat pentru candidati republicani, cat si democrati. Dimpotriva, acum il critica pe Biden si anunta ca intentioneaza sa voteze un presedinte republican in 2024.
In ultima vreme, excentricul antreprenor nu prea mai trece pe la Washington si isi manifesta tot mai des nemultumirea fata de guvernul federal. Intre timp, are discutii cu sefi de stat si premieri, sustin persoane care lucreaza cu el. Musk isi vinde rachetele si tehnologia spatiala Coreei de Sud, Turciei si unei liste de tari care se mareste continuu. Totodata, are fabrici Tesla in Germania si China. In afara de astea, detine si opereaza peste 3.000 de sateliti ce invart in jurul Pamantului – mai multi decat poseda oricare natiune, incluzand SUA.
De pilda, oficialii spun ca in acest an Musk a avut o intalnire cu presedintele brazilian Jair Bolsonaro, considerat un ultranationalist. A stat de vorba si cu presedintele rus in urma cu aproximativ un an si jumatate, negand dezvaluirile cum ca discutii mult mai recente cu Putin ar fi stat la baza planului sau de pace pentru Ucraina, condamnat de multe voci ca pro-rus.
Musk a devenit o putere financiara globala si nu mai depinde acum de Washington pe cat de mult este valabil in sens invers. Armata SUA are nevoie de rachetele si satelitii ei pentru dronele, navele si avioanele sale. Actualmente, NASA nu are niciun alt mijloc de a-si transporta astronautii la Statia Spatiala Internationala decat capsula spatiala a Space X. In plus, intr-o vreme cand modificarile climatice sunt prioritare pe agenda Casei Albe, niciun alt producator nu are atat de multe automobile electrice pe sosele americane.
„Nu exista doar SpaceX. Sunt si alte entitati cu care sigur am putea sa ne asociem atunci cand vine vorba de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pe campul de lupta”, a declarat saptamana trecuta Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presa al Pentagonului.
Mai multi oficiali de rang inalt sustin ca Musk, in calitate de antreprenor cu contracte cu guvernul federal, ar trebui sa fie supus unor verificari mai amanuntite, si in special ar trebui analizate planurile sale de investitii in Rusia si China. Unii alesi americani au numit potentiala achizitie a Twitter un „pericol pentru democratie”.
Washingtonul nu este chiar novice in ce priveste gestionarea relatiilor cu magnatii ce au dominat asupra unei industrii esentiale, noteaza Richard Haass, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe. „Dar ceea ce este oarecum diferit in acest caz este capacitatea lui Musk de a-si proiecta agenda politica si faptul ca acum avem tehnologie si mass-media care permit indivizilor sa devina, in esenta, propria retea sau canal”, a spus Haass.
Investitiile lui Musk in China si posibile planuri de afaceri in Rusia, pe care le-ar fi expus la un eveniment sponsorizat de Kremlin anul trecut sunt motive de ingrijorare pentru oficiali guvernamentali de varf din SUA care se intreaba cum influenteaza interesele sale de afaceri conceptia sa asupra evenimentelor internationale.
Tulburarile economice provocate de razboiul din Ucraina i-a afectat si pe cei mai bogati, inclusiv pe Musk a carui avere s-a diminuat cu zeci de miliarde pana la circa 210 miliarde de dolari.
Doua persoane care il cunosc bine pe Musk au dezvaluit ca firea lui impulsiva il face adesea sa spuna lucruri care dauneaza intereselor sale.
„Se impusca singur in picior tot timpul. Nu ar trebui sa intre in politica”, a declarat o persoana care a lucrat cu el ani de zile.
„Am fost la fel de socata ca toata lumea in ultimele luni de unele lucruri in care s-a bagat”, a declarat Lori Garver, fost administrator adjunct la NASA. Ea este ingrijorata de consecinte. SpaceX a restabilit pozitia de lider al SUA in spatiu, dar comentariile sale cu tenta politica atrag critici care incep sa se intrebe: „De ce merg banii contribuabililor catre acest miliardar?”. „Este dezamagitor”, a spus ea.
Musk, originar din Africa in Sud, a dobandit cetatenia americana in 2002, anul in care a vandut PayPal, o firma de plati electronice, pentru a pune bazele Space X. La inceputul lui 2003, Musk a inceput sa curteze guvernul federal intentionand sa dezvolte „o relatie de lucru apropiata cu guvernul federal”. In aceeasi perioada a inceput sa investeasca in Tesla si a preluat conducerea proiectului dupa ce a accesat subventii din partea statelor care voiau sa elimine dependenta de carburanti.
Musk a angajat zeci de persoane care sa faca lobby pentru el la Washington, multe dintre ele fosti angajati ai unor membri influenti ai Congresului SUA.
SpaceX a cheltuit peste 22 de milioane de dolari pentru a face lobby la Washington de-a lungul anilor, potrivit OpenSecrets, un grup de cercetare care urmareste firul banilor in politica. Musk insusi a zburat la Washington de zeci de ori intre 2008 si 2013, potrivit inregistrarilor de zbor obtinute de Ashlee Vance, biograful lui Musk. El a batut la usi si a invitat oficiali la micul dejun.
La momentul in care Musk isi prezenta capsula sa spatiala in fata presei si ii invita si pe oficiali sa arunce o privire SUA depindea de Rusia sa asigure transportul astronautilor americani la Statia Spatiala Internationala, platind fiecare loc cu zeci de milioane de dolari. Musk a promis ca va oferi o alternativa si la acel moment Obama a fost dispus sa ofere o sansa companiilor private precum Space X. Turneul publicitar al lui Musk, care si-a parcat „taxiul spatial” la doar cateva strazi de Capitol Hill, a dat roade: NASA i-a oferit un contract in valoare de 2,6 miliarde de dolari.
Musk a cautat sa obtina contracte si de la Pentagon si a fost ajutat de o interventie care a facut valuri la o audiere in Congres cu privire la o asociere intre gigantii industriei aviatice Lockheed Martin si Boeing, care furnizau rachete pentru Fortele Aeriene ale SUA. Musk a denuntat un „monopol” pe banii contribuabililor.
„Elon spunea: «Dati-mi o sansa»”, a declarat Scott Pace, un fost oficial NASA care a luat cuvantul la acea audiere.
Pentagonul a facut acest lucru, iar Musk nu a dezamagit. Rachetele sale Falcon, partial reutilizabile, au schimbat jocul si au fost considerabil mai ieftine.
Acum, la doar opt ani mai tarziu, Musk este un goliat al industriei spatiale, un succesul ce a schimbat dinamica cu Washingtonul.
Democratii sunt mai vocali in ceea ce priveste necesitatea de a-l tine in frau pe Musk
Liderul minoritatii din Camera Reprezentantilor, Kevin McCarthy, il numeste pe Musk „bunul meu prieten”, iar Musk a luat cuvantul la strangerea sa de fonduri din august. In iunie, Musk, care s-a mutat recent din California in Texas, a anuntat ca a votat pentru Mayra Flores in cadrul alegerilor primare pentru Congres – si a spus ca a fost prima data cand a votat pentru un republican. De asemenea, el i-a criticat pe democrati ca fiind prea extremisti si prea controlati de sindicate si a prezis public un „val rosu masiv” in noiembrie.
O zona rara de acord bipartizan este aceea ca, pentru anumite probleme vitale, in special pentru securitatea nationala, Statele Unite nu ar trebui sa depinda de o singura persoana sau companie, iar guvernul federal face demersuri pentru a reduce dependenta de Musk.
NASA a finantat capsula Starliner de la Boeing pentru a concura cu SpaceX pentru transportul astronautilor. Oficialii NASA au declarat ca intarzierile legate de Starliner si costul mai mare arata de ce SpaceX domina piata. „Dar totusi, avem nevoie de o a doua optiune”, a declarat un membru influent al Congresului.
De asemenea, Congresul a incurajat Ford si alti producatori auto sa construiasca masini electrice. O noua conditie pentru o reducere federala de 7.500 de dolari este ca pretul masinii noi sa nu depaseasca 55.000 de dolari. Majoritatea modelelor Tesla sunt mai scumpe.
Musk uraste „o poveste falsa conform careia ar fi un escroc care a supravietuit din pomana guvernului”, a declarat Eric Berger, autorul cartii „Liftoff”, o istorie a SpaceX. „El vede guvernul ca pe o sabie cu doua taisuri”, a spus Berger. Acesta il poate ajuta, dar birocratia sa il incetineste. „Este cu adevarat frustrat de gama ametitoare de agentii federale cu care trebuie sa aiba de-a face – si cu cat se extinde, cu atat mai multe sunt si ele”.
Biden a intrat intr-o astfel de confruntare dupa ce Musk nu a fost invitat la o conferinta a Casei Albe privind vehiculele electrice in august 2021. Musk a scris pe Twitter ca refuzul a fost „urmatorul nivel de nebunie” si ca Biden este controlat de sindicate. Musk nu s-a sfiit sa atraga atentia asupra fiecarui pas gresit al lui Biden, inclusiv atunci cand acesta a citit din greseala instructiuni destinate doar lui pe teleprompterul sau.
In afara de faptul ca nu vor sa se puna rau cu el, multi din Washington ii admira realizarile si vor sa lucreze cu el. La Pentagon, sunt multi cei care il vad pe Musk ca pe o arma secreta. Sistemele sale de sateliti Starlink inseamna ca soldatii ucraineni au informatii in timp real despre tintele militare, iar alte tari analizeaza modul in care acesta le poate ajuta eforturile de aparare.
„Obisnuiam sa fim pe aceeasi lungime de unda. Acum, nu suntem intotdeauna. Este grozav cand suntem”, a declarat un membru al Congresului. „Un lucru este clar: Musk crede ca el stie cel mai bine si va face tot ce vrea – iar acest lucru poate fi bun si poate fi rau.”
Intre timp, Musk numarul proiectelor la care lucreaza Musk creste, de la construirea de roboti care pot gati cina pana la planuri de colonizare a planetei Marte.