23.1 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăACTUALITATECulturaPsihologia POPORULUI ROMAN: Cat de fericit esti, in functie de zona geografica...

Psihologia POPORULUI ROMAN: Cat de fericit esti, in functie de zona geografica unde locuiesti!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Studiul „Psihologia poporului român“, realizat de specialişti din Cluj-Napoca, arată că nu există diferenţe semnificative între Transilvania, Ţara Românească şi Moldova în ceea ce priveşte munca, încrederea în oameni sau mândria naţională.

Totuşi, studiul spulberă şi câteva mituri. De exemplu, bănăţenii nu sunt „fruncea” în ceea ce priveşte munca, iar ardelenii nu sunt pe departe cei mai fericiţi români.

 „Există în mentalul colectiv ideea că se pot identifica diferenţe fundamentale între diversele zone ale ţării, definite prin vechile provincii româneşti. Astfel de păreri sunt adesea teoretizate în mass media şi, pornind de la acestea, se construiesc apoi adevărate teorii identitare şi psihologice, uneori, după cum vom vedea, la fel de solide precum castelele de nisip“, susţine psihologul Daniel David, în studiul „Psihologia poporului român“, citat de adevarul.ro.

 

Citeste si:

Vestea pe care bugetarii din Romania o asteptau de ani de zile! Se intampla pe 1 decembrie!

Tu stii unde este centrul Romaniei? Intrebarea de clasa a IV-a la care 8 din 10 romani nu stiu sa raspunda!


 

Cei mai fericiţi dintre români se află în Muntenia, unde 20,2 % dintre locuitori se declară astfel. Precizăm că studiu consideră Bucureştiul o altă zonă, unde gradul de fericire al populaţiei atinge 16,4%. Bănăţenii sunt pe locul al II-lea în acest top (17,7%), fiind urmaţi de ardeleni (13,3%), maramureşeni (12,4%) şi moldoveni (8,8%). Cei mai fericiţi moldoveni se declară vasluienii (23,6%).

În ceea ce priveşte mândria naţională, aceasta este de asemenea destul de echilibrat distribuită între cele trei mari provincii româneşti definite în sens larg, media naţională fiind de 43%. „Echilibrul provinciilor este aproape perfect dacă nu se includ în analiză cele două judeţe din Ardeal cu populaţie majoritar maghiară“, detaliază David în studiu. În Harghita doar 17,% dintre locuitori sunt mândri că sunt români, iar în Covasna 14,1%. Mândria naţională atinge cel mai mare grad în judeţul Maramureş (79%), mai scrie adevarul.

Ultimele stiri