Întrebat cum arată predicțiile experților pentru următoarea perioadă, Arafat a spus că incidențele indică o creștere clară.
„Sunt zone cu creșteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localități. Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”. Măsurile își produc efectele în minim 14 zile, a precizat Arafat, atrăgând atenția că nu trebuie să uităm de tulpina nouă, care se răspândește mai repede și începe să fie predominantă.
Întrebat dacă exclude, în următoarele două săptămâni, 10.000 de infectări pe zi, secretarul de stat din MAI a răspuns: „Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000, e posibil ca această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”.
În ce privește Paștele, Arafat a precizat că speră ca românii să nu se întoarcă la situația de anul trecut: „Sperăm că nu. Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat”.
Și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a fost întrebat care sunt recomandările în ceea ce privește slujba de Înviere, iar acesta a precizat că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu dinamica epidemiologică.
Creștinii sărbătoresc Paștele Catolic în acest an în 4 aprilie, iar Paștele Ortodox, în 2 mai.
Nimeni nu dorește un lockdown total, spune secretarul de stat din MAI. Acesta a explicat și motivul pentru care s-a luat decizia interdicției de la ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum a fost până acum. Raed Arafat a spus că au fost discutate mai multe variante, iar deciziile nu le ia o singură persoană și se supun votului.
„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite. Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante. Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidența, și național dacă se agravează situația”, a declarat șeful DSU.