Acasă Economie Reconstruirea plajelor: Sute de mii de tone de nisip vor fi aduse...

Reconstruirea plajelor: Sute de mii de tone de nisip vor fi aduse la tarmul marii!

39

1plajaAutoritatile vor reconstrui plajele de pe litoral prin lucrari de innisipare realizate cu bani europeni, permitand largirea plajelor cu pana la 150 de metri.

In doi ani, turistii care vor alege litoralul romanesc vor avea mai mult spatiu pentru plaja in trei statiuni romanesti de la malul Marii Negre. Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea (ABADL) va implementa, cu bani de la UE, un amplu proiect ce vizeaza protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc in care sunt incluse si lucrari de innisipare artificiala a plajelor Mamaia Sud, Tomis Nord,Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord. Este pentru prima data dupa Revolutie cand in Romania se afectueaza lucrari de o asemenea anvergura pentru a creste suprafata plajelor ce se ridica acum la 1,5 milioane de metri patrati.

Valoarea totala a proiectului, care presupune si constructia unor diguri sau alte tipuri de constructii, se cifreaza la 145 de milioane de euro, banii fiind asigurati din fonduri externe nerambursabile postaderare POS – Mediu axa prioritara 5.

In asteptarea antreprenorilor

„Acum suntem in faza de finalizare a licitatiei (pentru alegerea proiectantului n-red), astfel ca in doua-trei saptamani vom anunta si castigatorii.Termenul de finalizare al proiectului este 2015 pentru ca pana atunci putem consuma banii”, a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al ABADL. Potrivit acestuia, dupa aceasta data Romania va aplica pentru un nou proiect de mediu astfel incat sa se poata reface cu bani europeni si alte plaje turistice. „Aceasta este o prima faza a unui proiect mai larg. Dupa 2015 vom aplica si pentru alte zone. Este vorba despre sudul litoralulu si inca o zona-doua din Mamaia”, a mai declarat acesta.

Cum se vor mari plajele

Cel mai probabil, nisipul necesar pentru largirea plajelor va fi scos din Marea Neagra sau Dunare, dar solutia finala va fi data de proiectant. Conform proiectului, plajele vor fi largite cu suprafete cuprinse intre 100 si 150 de metri astfel ca, dupa finalizarea lucrarilor, vom avea cu 33 de hectare mai mult.

„Eforie Nord are acum intre 25 si 30 de metri (de plaja n.red), in functie de momentul cand sunt realizate masuratorile. Dupa finalizarea lucrarilor va avea peste 150 de m”, exemplifica Anton.

Conform indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii, in Mamaia Sud se vor folosi peste 265.300 de metri cubi de nisip, la Tomis Nord peste 332.500 de mc, in Tomis Centru-aproximativ 336.800 de mc, la Tomis Sud- peste 153.400 de mc, iar la Eforie Nord 550.000de mc.

Sursa: economica.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos