6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATEAutoProgramul RABLA 2013: Tichet de 1.500 de euro, unul singur pentru o...

Programul RABLA 2013: Tichet de 1.500 de euro, unul singur pentru o persoana!

in:

Stiri pe acelasi subiect

1rablaRovana Plumb a declarat ca noul program de innoire a parcului auto va intra in vigoare si implementare din 15 aprilie, tichetul valoric avand un cuantum de 1.500 de euro si va fi unul singur de persoana.

„Suntem acum in analiza in ceea ce priveste definirea clara a numarului de tichete pe care le vom emite. Va fi o singura emitere in acest an. De asemenea, luam in calcul toate modalitatile, in asa fel incat sa nu se mai intample perturbari ale procedurii, cum am constatat anul trecut, astfel incat sa nu avem nici la nivelul operatorilor din program, dar nici la nivelul cetatenilor vreo nemultumire pentru modul in care se deruleaza programul. Va fi totul transparent si in orice moment veti putea accesa si veti avea acces la modul in care se deruleaza programul pe tot parcursul lui. Mai mult decat atat in acest moment nu am ce sa comunic, pentru ca abia luni vom avea o intalnire cu Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, in asa fel incat sa definim anumite criterii clare pentru a evita orice fel de nemultumiri din partea actorilor implicati in program”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Mediului, noul program nu se va mai numi „Rabla” deoarece ministerul are in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare.

„Programul nu se va mai numi „Rabla”. Avem in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectiva. In afara de bonusul pe care l-am luat in calcul la achizitionarea unei masini electrice, de 2.500 de euro pe masina achizitionata, atat persoane fizice cat si persoane juridice, avem in vedere si acordarea unor bonusuri in cadrul acestui nou program pentru innoirea parcului auto, in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru Romania”, a afirmat Rovana Plumb.

Ea nu a dorit sa dezvaluie posibilele nume ale programului, spunand doar ca se lucreaza „pe trei formule”.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a participat, sambata, la Alba Iulia, la un simpozion cu titlul „Abandonul scolar, o fractura in procesul educational al copilului”.

Rovana Plumb anunta in ianuarie ca Ministerul Mediului vizeaza schimbari in Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2, printre care cresterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar si acordarea reducerii contra unui singur voucher, alaturi de eliminarea intermediarilor.

Ministrul preciza ca se discuta ca reducerea la achizitionarea unei masini noi sa se faca in schimbul unui singur voucher. In prezent, prin Progamul „Rabla”, o persoana poate cumpara o masina noua prezentand, pentru o reducere mai mare, pana la trei vouchere, dat fiind faptul ca acestea pot fi tranzactionate pe piata libera.

In octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara ca „ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care isi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata”.

Programul guvernamental de casare a masinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu masini mai vechi de zece ani sa duca autovehiculul la casat, primind in schimb o prima sub forma de tichet valoric. Tichetul nu este nominal si poate fi vandut si folosit de catre „purtatorul” acestuia pentru a obtine reducerea la achizitionarea unei masini noi, care pana in acest an a fost de 3.800 de lei.

Tichetele sunt acordate proprietarilor care isi caseaza masinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), carora Administratia Fondului de Mediu le repartizeaza aceste vouchere.

Valorificarea la liber a voucherelor si posiblitatea achizitionarii unei masini noi folosind pana la trei tichete au fost introduse in 2010 in Programul „Rabla”.

In 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de masini, fiind cumparate aproape 60.000 de masini noi cu ajutorul bonurilor valorice, fata de 32.327 de masini scoase din uz prin editia 2009 a programului. In 2011 au fost scoase din uz 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfarsitul fiecarui an.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri