Acasă Sanatate Romanii cer actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite

Romanii cer actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite

64

Accesul romanilor la tratamentele de ultima generatie ramane o problema pe care specialistii din domeniu au semnalat-o de foarte multe ori, accetuand faptul ca lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din 2008.

Un studiu realizat de IMAS Marketing si Sondaje arata ca 88,5% dintre români cred că pentru bolile grave ar trebui să poată fi tratati cu medicamente noi, de ultimă generatie. Analiza indica si faptul ca peste jumătate dintre cei intervievati – 56,9% – ar fi de acord să plătească pretul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe.

Sondajul scoate în evidenta faptul că oamenii îsi doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generatie si chiar să platească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar creste accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie si Germania, de exemplu, pacientilor li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generatie. În alte state europene, perioada de asteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de asteptare, speranta de viată a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste 6 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană”, a declarat Almin Adzovic, presedintele Local American Working Group (LAWG).

În ceea ce priveste preferinta pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) si doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). De asemenea, 82% dintre respondenti recunosc că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătătirea stării de sănătate a populatiei.

Sondajul de opinie relevă, de asemenea, gradul de întelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi si cine este autoritatea care se ocupă de acest lucru în România. 36,6% dintre cei inclusi în sondaj stiu că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern.

În ceea ce priveste dorinta lor de a avea acces la medicamente de ultimă generatie – 34,2% cred ca ar fi bine ca lista să fie actualizată o data la un an, urmati de românii care cred că aceste modificari ar trebui sa intervina la un interval de 6 luni – 23,7% sau ori de câte ori apare un medicament nou – 23,6 %.

„Cercetarea desfăsurată de IMAS pentru LAWGne arată încă o dată că îngrijirea sănătătii se găseste pe primul loc al agendei individuale a publicului român. Pe măsură ce creste gradul de informare, creste si nivelul de aspiratii în privinta serviciilor si produselor medicale. Optiunea fundamentală a publicului român este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Românii fac sacrificii pentru îngrijirea sănătătii si cer decidentilor să le respecte optiunile”, a precizatAlin Teodorescu – Director General IMAS.

Sondajul de opinie a fost desfăsurat în luna august de către institutul de sondare a opiniei publice IMAS, la cererea LAWG, la nivel naţional, pe un numar de 1.036 respondenti, cu o marjă de eroare de 3%.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos