Se intampla si lucruri bune in padurile din Romania! Copaci plantati pe o suprafata cat zece terenuri de fotbal!

87

Cel mai bun mod prin care putem să ajutăm mediul și, implicit, pe noi înșine este plantarea copacilor. În România, în ultimii 15 ani suprafața împădurită a crescut cu 4.950 km², această suprafață fiind mai mare decâ aria parcurilor naționale (3.200 km²). Între anii 2000 și 2015 suprafața împădurită a țării a crescut de la 27.7% până la 29.8%

Una dintre cele mai recente acțiuni de reîmpădurire a avut loc în județul Harghita, la Ocolul Silvic de Regim Zetea. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni, în primele zile ale lunii mai. O suprafață de 5 hectare a fost reîmpădurită cu sprijinul companieiHolzindustrie Schweighofer, cu ocazia evenimentului Luna Plantării Arborilor 2017.

Acțiunea de reîmpădurire, care a vizat plantarea a aproximativ 20.000 de puieți, reprezintă implicarea companiei ca semn al angajamentului pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România, anunta realitatea.net.

Pe lângă sprijinul financiar, o echipă de voluntari din fabrica Holzindustrie Schweighofer de la Reci și-a unit forțele cu elevi ai Liceului Tehnologic „Venczel József” din Miercurea Ciuc și împreună au plantat 3.000 de puieți. Prin acest proiect au fost ajutați proprietarii de păduri care aveau dificultăți pentru regenerarea acestor suprafețe.

Totodată, o astfel de acțiune este benefică atât mediului, cât și oamenilor: 

1. Copacii îmbunătățesc calitatea aerului prin producerea de oxigen

2. Moderează efectele soarelui și a vântului și stopează răspândirea prafului și a altor poluanți

3. Plantați în locurile potrivite în apropierea clădirilor, copacii pot reduce semnificativ costurile aduse de folosirea în exces a aerului condiționat. Totodată, asta înseamnă mai puțin freon, o substanță chimică inflamabilă și inodoră folosită de aparatele de aer condiționat, care este considerată dăunătoare pentru stratul de ozon.

4. Copacii cresc valoarea proprietății

5. Oamenii se simt mult mai bine psihic și devin mai productivi atunci când sunt în apropierea unor copaci.

Kádár Tibor, reprezentantul Ocolului Silvic de Regim Zetea a declarat că ocolul caută în permanență surse de finanțare pentru a efectua reîmpăduririle, deoarece resursele proprii sunt insuficiente.

Dan Bănacu, director general, Holzindustrie Schweighofer România, a declarat: “Chiar dacă noi nu efectuăm activități de exploatare forestieră, ne-am luat angajamentul să ajutăm cu tot ce îi stă putința unei companii private de a lupta împotriva tăierilor ilegale, dar și să extindem și să dezvoltăm în continuare planul de acțiuni pe care l-am implementat și continuăm să-l implementăm pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România.”

Alte acțiuni similare din celelalte zone în care activează compania (județele Suceava, Bacău, Alba, Covasna) au rezultat anul acesta în plantarea a aproximativ 40.000 de puieți, conform planului de acțiune pentru gestionarea durabilă a pădurilor în România, implementat de Holzindustrie Schweighofer.