16.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSocialSanatateSpecialistii confirma: Gaz radioactiv descoperit in cateva orase mari din Romania! Populatia...

Specialistii confirma: Gaz radioactiv descoperit in cateva orase mari din Romania! Populatia a fost avertizata!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Timișoara și Zimnicea sunt orașele din România cu cele mai mari radiații naturale. Specialiștii au semnalat faptul că în aceste zone din țară există un nivel de 5 Bq/mc. Nivelul de radiație este sub limita de avertizare de 50 de Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc, după cum rezultă din datele Comisiei Naționale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN).

Clasamentul referitor la orașele din România cu cele mai mari radiații naturale este completat de Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Vaslui și Călărași. Cel puțin asta reiese în urma măsurătorilor realizate pe data de 22 mai, la ora 8.00, notează Digi24.ro.

“Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în sol. A existat dintotdeauna și face parte din radiațiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. Vedeți că în orașele din Transilvania, spre exemplu, în Cluj, nivelul de radiații, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai scăzut decât în București. Aceasta din cauza solul din zona respectivă. Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic”, a declarat președintele CNCAN, Rodin Traicu.

Specialiștii recomandă să aerisim spațiile închise deoarece nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior.

În următorii doi ani, CNCAN urmează să realizeze și o hartă cu privire la nivelul de radiații din interiorul clădirilor, tunelurilor și al caselor de locuit. Instituția este obligată să facă acest lucru printr-o directivă europeană, care trebuie preluată în legislația națională până în aprilie 2018.

“Odată cu apariția aglomerărilor urbane și modificarea substanțială a tehnologiilor de construcție, coroborat și cu directiva europeană referitoare la eficiența energetică transpusă în legislația românească, a apărut, la nivel global, o tendință de control al acestei cantități de gaz – radon -, care era în mod normal vehiculat prin aerisirea care se făcea zilnic în locuințe, spații de lucru, hale, subsoluri, tuneluri, birouri și așa mai departe”, a susținut Traicu.

Ultimele stiri