Acasă Stirea zilei Senatorul Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său, implicaţi într-o reţea de evazionişti,...

Senatorul Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său, implicaţi într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu „Butoane”.

39

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a declanşat, marţi dimineaţă, o amplă acţiune într-un caz de rambursări ilegale de TVA, ca urmare a unor tranzacţii intracomunitare, fiind efectuate 256 de percheziţii în Bucureşti şi în zece judeţe. Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său, sunt implicaţi în reţeaua de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis Butoane.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organziate şi Poliţia de Frontieră, au destructurat un grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import, achiziţii sau livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA, transmite Mediafax.

În acest caz, anchetatorii fac, marţi dimineaţă, 256 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, se arată într-un comunicat de presă de marţi al DIICOT.

 

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul şi, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuţia lui va fi analizată într-o cauză penală separată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Suportul informativ al operaţiunii a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi SIPI Giurgiu. Activitatea investigativă a procurorilor a fost sprijinită de conducerile de la ANAF şi Garda Financiară – Comisariatul General. La realizarea acţiunii au participat jandarmi de la Gruparea Mobilă „Vlad Ţepeş”.

Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR şi apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunţat că intră în grupul parlamentar al PSD.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Danubius Food Trading SRL, firma lui Sorin Adrian Găzdac, ginerele deputatului Cezar Măgureanu, a contractat, în decembrie 2008, un credit de 300.000 de euro la Emporiki Bank Romania, girând cu sumele din conturile curente. Contractul expiră în decembrie 2013.

Ulterior, contractul a suferit modificări şi extinderi atât în ceea ce priveşte giranţii, cât şi bunurile înscrise ca gaj. Într-o înscriere din 7 octombrie 2009, pe lângă depozite bancare ale Danubius Food Trading, figurează drept garanţie şi cesionarea unor poliţe de asigurare pe numele lui Octavian Grecu pentru trei vile P+1, situate în Giurgiu, pe strada Neajlovului. Poliţele au valori de 121.000 de euro, 165.000 de euro şi 167.000 de euro.

Astfel, Grecu a garantat rambursarea împrumutului angajat de Danubius Food Trading cu cele trei vile şi a cesionat în favoarea băncii poliţele de asigurare ale acestor imobile.

De asemenea, la aceeaşi dată se regăsesc ca giranţi Sorin Adrian Găzdac, care garantează cu toate bunurile sale mobile şi imobile, prezente şi viitoare, precum şi „Găzdac (fostă Măgureanu) Raluca Livia Ioana”, care garantează în aceleaşi condiţii restituirea la timp a creditului acordat de Emporiki.

O ultimă menţiune referitoare la acest credit, o extindere de fapt a contractului, datează din 1 aprilie 2011 şi menţionează drept „debitori persoane juridice” Danubius Food Trading şi SC Vega Prod Logistics, aceasta din urmă fiind tot o firmă a lui Sorin Adrian Gazdac.

Ca debitori persoane fizice, în acest ultim contract se regăsesc Sorin Adrian Găzdac şi Raluca Livia Ioana Găzdac, precum şi Octavian Grecu şi Monica Grecu.

Cele trei vile şi poliţele de asigurare figurează şi după această menţiune pe lista garanţiilor depuse pentru rambursarea împrumutului.

Senatorul Cezar Măgureanu declara atunci, pentru gandul.info, referindu-se la creditul luat de firma ginerelui său, girat atât de Octavian Grecu, zis „Butoane”, cât şi de fiica parlamentarului, că nu ştie ce afaceri are fiica sa, că aceasta are 30 de ani, refuzând alte comentarii.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos