8.2 C
București
luni, martie 18, 2024
AcasăSocialSanatateSi tu faci greseala asta! Vezi cum trebuie depozitate corect alimentele pe...

Si tu faci greseala asta! Vezi cum trebuie depozitate corect alimentele pe timpul verii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum iti bati joc de vitaminele din alimente cand le depozitezi in frigider

Multe persoane obisnuiesc sa depoziteze toate alimentele in frigider,...

Semne ca ai glicemia scazuta! Ce alimente te ajuta la cresterea glicemiei…

Multe persoane se confrunta cu glicemia mica dar cred...

Veste bună pentru 1.200.000 de români, înainte de Paște

Autoritățile au început deja să pregătească pachetele cu alimente...

Cei mai multi dintre noi aruncam in frigider ce ne vine la indemana, insa nu de fiecare data este corect. Vezi mai jos cum trebuie depozitate corect alimentele vara.

Unde păstrăm lactatele?

Laptele trebuie dus acasă rapid la frigider, în cel mult o oră de la achiziţionare, pentru că este un mediu extrem de propice multiplicării bacteriilor. Laptele UHT rezistă însă optim la transport. Locul ideal pentru lapte este în zona rece şi întunecată din frigider, pe raftul de jos. Colţurile din spate sînt cele mai răcoroase, fără mari fluctuaţii de temperatură. Chiar dacă le ţineţi la rece, nu păstraţi produsele lactate uşor perisabile, smîntînă, iaurt, lapte dulce sau bătut, pînă aproape de data expirării.

Brînza pasteurizată corect depozitată poate fi consumată şi la 10 zile după termenul înscris pe ambalaj. Totuşi, nu puteţi fi siguri niciodată cînd vine vorba de lactate. Consumaţi-le în aceeaşi zi în care le-aţi desfăcut, iar restul aruncaţi. Brînza trebuie stocată separat, mai ales cea moale, care poate fi contaminată cu listeria şi din care se poate scurge zar peste celelalte alimente. Contaminarea are loc instantaneu.


 

Citeste si:

Topul alimentelor care-ti TAIE POFTA de mancare!

Alimentele FOARTE bogate in sare, la care nici nu te astepti!

Topul alimentelor care iti afecteaza INTELIGENTA!


 

Carnea trebuie congelată imediat

Carnea reprezintă un mediu de dezvoltare rapid pentru bacterii. Cea proaspătă ar trebui congelată imediat, dacă nu aveţi de gînd să o folosiţi pînă cel tîrziu a doua zi. Carnea crudă trebuie ţinută într-un recipient, la distanţă de alte alimente, pe un raft inferior al frigiderului, pentru a evita scurgerea sucurilor crude peste celelalte alimente. Carnea moale şi lipicioasă provine de la un animal bolnav sau este veche. Dacă miroase, mai ales în profunzime, nu riscaţi consumarea ei, oricît de bine spălată sau condimentată ar fi. Carnea care s-a dezgheţat parţial nu trebuie să mai fie recongelată. Dezgheţarea se face în frigider sau la cuptorul cu microunde şi nu la temperatura camerei. Carnea congelată se păstrează numai la minus 18 grade C, condiţii în care poate rezista timp de 9 luni.

Carnea gătită poate fi mîncată şi după 3-4 zile de păstrare în frigider. Kaizerul, şunca, salamul trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, trebuie consumate în 2-3 zile. Afumăturile se vor păstra mai bine într-o încăpere uscată, bine aerisită.

Legumele trebuie spălate şi bine şterse

Legumele şi fructele se păstrează în locurile uscate, reci şi întunecate ale frigiderului care, de altfel este prevăzut cu compartimente speciale pentru zarzavaturi în partea de jos. Chiar şi acolo, legumele nu se ţin împreună cu fructele, pentru că se îngălbenesc. Legumele nu trebuie să se alăture de carnea crudă sau brînza cu zer, deoarece se pot contamina cu germeni şi, fiindcă le consumăm crude, ne vor îmbolnăvi rapid.

Legumele şi fructele se depozitează bine spălate, însă şi bine şterse, deoarece apa favorizează apariţia mucegaiului.

Legumele cu consistenţă moale nu trebuie să fie păstrate mai mult de 2-3 zile la frigider, iar în afara lui, trebuie să stea în locuri uscate, întunecoase şi bine aerisite. Cele mai bune condiţii de păstrare sînt la temperaturi mici, de cel mult 2 grade Celsius, în cutii de lemn sau coşuri de papură.

Legume care n-au ce căuta în frigider

Există legume pe care nu e bine să le păstrăm în frigider. Roşiile îşi pierd dulceaţa şi aroma, cel mai bine stau la întuneric, la temperatura camerei. Ţineţi la frigider doar roşiile foarte coapte, dar niciodată mai mult de trei zile.

Ceapa nu are ce căuta în frigider. Se păstrează în pungi de hîrtie sau în plasele cu găuri în care este ambalată.

Ceapa verde rămîne proaspătă, dacă a fost congelată în recipiente de plastic.

Cartofii se strică dacă sînt păstraţi în frigider. Nu ţineţi la frigider nici măcar cartofii dulci.

De asemenea, usturoiul trebuie păstrat la temperatura camerei şi în niciun caz în frigider. Usturoiul nu se strică şi poate fi păstrat cel puţin două-trei luni fără probleme. Ţ

În general, e bine să nu punem în frigider: avocado, portocale, banane, lămîi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, pere, piersici, prune, ananas. Se pun la frigider: mere, fasole, fructe de pădure, broccoli, varză, morcovi, conopidă, ţelină, cireşe, porumb, castraveţi, vinete, ghimbir, struguri, ardei iute, verdeţuri, ciuperci, dovlecei.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri