Acasă Stirea zilei Trei presedinti de sectii de votare, pusi sub acuzare de Parchetul General

Trei presedinti de sectii de votare, pusi sub acuzare de Parchetul General

29

Trei presedinti de sectii de votare, din Drobeta Turnu Severin, Orsova si Garla Mare, au fost pusi sub acuzare de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul privind fraudarea referendumului, care au constatat ca cele mai multe nereguli s-au inregistrat in Mehedinti, transmite Mediafax.

 

Dumitru Mirea, in calitate de presedinte la sectia de votare din Garla Mare, in data de 29 iulie 2012 si in perioada anterioara acestei date, a dispus intocmirea unei liste suplimentare de alegatori continand mentiuni false, in sensul ca mai multe persoane au fost inscrise de mai multe ori in lista electorala suplimentara, si a folosit aceasta lista in vederea introducerii in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori.

 

Liviu Catalin Bondoc, in calitate de presedinte la sectia de votare din Drobeta Turnu Severin, a semnat lista suplimentara de alegatori continand mentiuni false si a folosit aceasta lista in vederea introducerii in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori.

 

Astfel, din probe a rezultat ca, lista suplimentara de alegatori de la aceasta sectie de votare contine un numar foarte mare de votanti din trei comune, unde persoanele au fost inscrise in lista electorala suplimentara in aceeasi ordine in care figureaza si in listele electorale permanente din localitatile de domiciliu.

 

Gheorghita Burcu, in calitate de presedinte la sectia de votare din Orsova, a intocmit in fals pagina 11 a listei electorale suplimentare de alegatori, prin copierea tuturor datelor de identificare ale tuturor persoanelor inscrise in pagina 3 a aceleiasi liste cu schimbarea ordinii si semnarea in fals a persoanelor, urmata de anularea unui numar de 15 buletine de vot corespunzator persoanelor mentionate in pagina 11, prin stampilarea acestor buletine de vot de doua ori la ambele rubrici de votare, validand astfel prezenta celor 15 persoane, activitate ce a avut loc dupa incheierea procesului de votare.

 

„In cauza cunoscuta in mass-media „fraude la referendum”, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au continuat cercetarile fata de membrii comisiilor de votare din judetul Mehedinti, cu privire la care existau indicii temeinice in legatura cu savarsirea infractiunii prevazuta de art. 55 din Legea nr. 3 din 2000. In acest context, din probele administrate in aceasta cauza, pana in prezent au fost evidentiate, la nivelul acestui judet, mai multe nereguli, dupa cum urmeaza: inregistrarea mai multor votanti avand acelasi cod numeric personal ori cu aceeasi carte de identitate sau acelasi nume; necompletarea codului numeric personal in cazul unor votanti, respectiv coduri numerice personale invalide sau inexistente; necompletarea datelor de identificare corespunzatoare cartilor de identitate ale alegatorilor”, se arata intr-un comunicat de marti al Ministerului Public.

 

De asemenea, cercetarile declansate in 20 august 2012 au relevat ca procentul cazurilor in care au fost nereguli este semnificativ la nivelul unor sectii de votare de pe raza judetului Mehedinti. Astfel, in acest dosar s-a inceput urmarirea penala fata de cei trei presedinti de la trei sectii de votare din judetul Mehedinti. Pana in prezent au fost audiate mai multe persoane care au contestat semnaturile ce le sunt atribuite in liste electorale suplimentare.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos