20.1 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiTudor Chirila CRITICA DUR medicii din Romania: Un sistem in care coordonarea...

Tudor Chirila CRITICA DUR medicii din Romania: Un sistem in care coordonarea SPAGII FUNCTIONEAZA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Verificări la medicii care eliberează în exces concedii medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că există medici care...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Tudor Chirilă nu cedează în disputele pe care le are cu reprezentanții sistemului medical după tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 56 de oameni. Chirilă stârnește din nou valuri pe internet cu un nou mesaj în care vorbește despre ”un sistem in care managementul si coordonarea spagii functioneaza”.

”O tragedie de tipul celei de la ‪#‎Colectiv‬ implica doua directii: una medicala si una de management si coordonare (a celei medicale). Medicii lucreaza si isi pun la bataie priceperea intr-un CONTEXT creat de management. Nu e posibil ca intr-o asemenea tragedie sa existe (pentru reusita) doar priceperea si efortul medicilor. Fara coordonare (mai ales in primele momente ale tragediei), fara proceduri, fara o buna gestiune imediata a resurselor medicale (daca ele exista), eforturile medicilor oricat de mari ar fi nu ar fi suficiente.

Am avut ocazia sa compar din pozitia de pacient sistemul romanesc de sanatate (de stat) cu alte sisteme din Europa (Belgia, Franta, Germania). Nu spun nimic nou si nu sunt singurul care pot afirma ca singurul loc comun este priceperea medicilor (si asta nu in totalitate). In rest, baza legislativa, sistemul de asigurari, managementul spitalelor si uzura morala a aparaturii medicale asigura in oricare comparatie o distanta prea mare in favoarea occidentului. Aflu acum (cu concursul larg al manipularii media – din pacate inca se prosteste poporul cu televizorul) ca avem un sistem perfect functional, ca a fost o criza in care totul s-a gestionat asa cum probabil fusese prevazut in niste scenarii de lucru, ca nu se putea face nimic mai mult decat s-a facut, ca aparatura performanta( suficiente paturi pentru arsi sau camere sterile) n-ar fi schimbat mare lucru.


Citeste si:

Doctorul Ciprian Isacu, specialist roman stabilit in Franta despre reactia medicilor din Romania la victimele din Colectiv: Jos palaria! Nici in Belgia nu erau tratati mai bine!

Rasturnare SOCANTA de situatie! Adrian Despot, ”vocea strazii”, e PRIETEN cu unul dintre patronii clubului Colectiv!


Stau si ma intreb cum de nu mi-am dat seama ca un sistem care nu poate asigura citostatice bolnavilor de cancer sau care obliga pacientii sa vina cu medicamente de acasa, un sistem in care managementul si coordonarea spagii functioneaza in parametri optimi, un sistem in care aparatura este depasita cu cate un deceniu( nu poti gasi, de exemplu, la stat, un fibroscop cu o rezolutie acceptabila pentru investigatii laringiene sau, mai simplu, nu gasesti garou) stau si ma intreb, deci, cum am putut sa pun la indoiala eficienta unui asemenea sistem? Cum am indraznit oare sa ma indoiesc de priceperea si experienta manageriala a echipei Banicioiu&comp? De cata rea vointa sunt capabil si orbire incat sa nu vad ca s-a facut tot ce trebuia? Ce am eu cu oamenii astia de ii tot suspectez de incompetenta cand, iata, lucrurile merg atat de bine in sanatate?

Lasand ironia amara la o parte cred ca autoritatile datoreaza raspunsuri concrete la intrebarile noastre, ale tuturor. Nu vrajeala ieftina de cartier din care reiese ca ei sunt victimele politice ale miscarilor de strada. Da, miscarile de strada ne-au amintit ca avem dreptul la intrebari si mai ales la raspunsuri. De ce? Pentru ca platim taxe, asigurare de sanatate, pentru ca suntem cetateni ai acestei tari (asta e, nimeni nu e perfect) si pentru ca autoritatea raspunde in fata populatiei pentru actiunile ei sau lipsa lor. Iar Banicioiu&comp inca n-a raspuns intrebarilor legitime ale oamenilor”, a scris Tudor Chirilă.

 

Ultimele stiri