facebook
Economie

Un inginer roman a inventat casa rotunda care costa cat un apartament!

Alexandru Dinulescu este inginerul care a gândit un model de business inedit pe piaţa din România. El construieşte case sferice la un preţ de apartament. Vorbim despre acele domuri geodezice pe structură de lemn, pe care le găsim la americani.

Domurile sunt construcţii cu formă sferică împărţită triangular, anunta capital.ro.

„Mai pe înţelesul tuturor, o jumătate de minge de fotbal în care pentagoanele şi hexagoanele de pe ea se împart în triunghiuri echilaterale“, explică Alexandru Dinulescu. Cunoscute drept casele viitorului, aceste construcţii spectaculaose sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic şi ecologic. Conform spuselor sale, casa Dom poate să aibă orice deschidere, dar cel mai mare diametru este cel de 680 de metri, şi orice destinaţie, de la casă de locuit, show-room sau restaurant, pentru că nu are nevoie de susţinere, decât perimetral.

În acelaşi timp, în construcţia caselor rotunde se folosesc cu 40% mi puţine materiale de construcţie decât pentru o casă obişnuită, aceste tipuri de locuinţe sunt luminoase, rezistente la cutremur şi reduc costurile de încălzire cu aproximativ 80%. În ceea ce priveşte preţurile, pentru un metru pătrat costul este cuprins între 400 şi 450 de euro, astfel că pentru un dom de 100 de metri pătraţi, preţul este în jur de 45 de mii de euro şi include toate materialele de construcţie şi costurile de instalare.

Dată fiind structura lucrărilor, inginerul spune că face doar 12 lucrări de acest tip pe an. În opinia sa, un „boom“ de orice natură, cnduce la eşec. „Nu cred în salturi şi dezvoltări spectaculoase. Avem modelul perfect sub ochii noştri: natura! Oare nu mai vedem că fiecare fiinţă vie, plantele, copacii, absolut totul au un anumit ciclcu de dezvoltare? Absolut nimic nu se face aşa, dintr-o clipă în alta. Este ceva migălos, cere multă atenţie. O lucrare care te solicită, te obligă să înveţi tehnologii noi şi să le aplici, să le execuţi cât mai exact“, susţine el.

Cum a început afacerea

Alexandru Dinulescu a fost pasionat mereu de munca migăloasă. El face parte din a treia generaţie de constructori şi cu toate că a cochetat cu diverse joburi de conducere din domeniu, în 2009 a decis să revină la pasiunea sa, motiv pentru care a şi absolvit Facultatea de Construcţii, casele rotunde. S-a înarmat cu doză sănătoasă de entuziasm, încât micile neajunsuri nici nu au mai contat.

„Am pornit imediat la drum şi în acelaşi timp îmi împlineam un vis. Am demarat primele lucrări din banii încasaţi, ca avans, de la clienţi şi mă autofinanţam. Bineînţeles că la început m-au ajutat şi prietenii şi familia. Marea provocare, la început era aceea că veneam cu un proiect absolut nou, o casă rotundă, nemaivăzută pe la noi. De aici începeau discuţiile, reticenţele, neîncrederea. Oamenii spuneau: Nu s-a mai făcut aşa ceva! Clienţilor le plăcea, însă era o casă nemaivăzută“, îşi aminteşte el.

Share Page

Close