20.2 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăStirea zileiUn roman a intrat in atentia NASA! Proiectul lui vizeaza universul si...

Un roman a intrat in atentia NASA! Proiectul lui vizeaza universul si este considerat genial!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Proiectul unui roman este considerat genial de catre NASA, scrie playtech.ro.
O echipă de ingineri NASA de la Jet Propulsion Laboratory, coordonată de cercetătorul de origine română Adrian Stoica, lucrează la proiectul unei sonde robotice care să se poată menţine “plutind” în atmosfera densă a planetelor gigantice gazoase pentru a le explora, fiind capabilă în acelaşi timp să-şi reîncarce bateriile de la vânt, conform unui material publicat de NASA.
Echipa condusă de Adrian Stoica a primit recent o finanţare de 100.000 de dolari pentru un an din partea NASA, în cadrul programului “NASA’s Innovative Advanced Concepts” (NIAC), pentru a demara acest proiect, scriu cei de la Agerpres.

Citeste si:

Cercetătorii trebuie să examineze fezabilitatea construcţiei unui aşa-numit “windbot”, o nouă clasă de sonde robotice concepute în aşa fel încât să rămână suspendate în atmosfera unei planete pentru lungi perioade de timp, fără a avea nevoie de aripi pentru portanţă sau de baloane cu aer cald. Studiul finanţat de NASA îşi propune să demonstreze dacă astfel de sonde ale viitorului vor putea să se menţină în atmosfera unor planete precum Jupiter sau Saturn şi, în acelaşi timp, să se alimenteze cu energie.Spre deosebire de Lună sau de Marte, care au fost deja explorate de rovere robotice autonome, planetele gazoase ar putea să nu aibă o suprafaţă solidă pe care să poată fi lăsat un astfel de rover. În plus, chiar dacă ar avea un nucleu solid, presiunea imensă înregistrată la nivelul său ar compromite o astfel de misiune.În anul 1995, sonda Galileo, aparţinând NASA, a lansat în atmosfera lui Jupiter o sondă atmosferică. Această sondă a coborât lent, frânată de o paraşută, dar a rezistat doar aproximativ 60 de minute, după care a fost distrusă de presiunea şi temperaturile ridicate din atmosfera giganticei planete. Spre deosebire de această sondă paraşutată, un “windbot” ar putea fi dotat cu rotoare pentru portanţă şi pentru a putea să-şi schimbe direcţia.
Pentru a ne ajuta să ne creăm o imagine cât mai apropiată, Adrian Stoica sugerează un exemplu din natură: puful de păpădie.

Ultimele stiri