Acasă Comentariul zilei Unde sa amplasam si un scut anti-politician-mioritic?

Unde sa amplasam si un scut anti-politician-mioritic?

24

Veselie mare la Deveselu. Acum chiar ca au venitara americanii. Pacat ca multi dintre bunicii nostri nu mai sunt sa-i vada pe yankei cum dau navala in tarisoara asta, spre ciuda rusilor. Asadar, in vreo doi ani o sa avem 24 de rachete antiracheta care vor proteja Europa (inclusiv Romania) de atacurile oamenilor rai din Orient sau de aiurea. Super.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

Evident, lui Vladimir „Ilici” Putin nu-i pica bine. Daca puscam si rachetele lor?? Si ce daca?!, ar spune taranul de la Deveselu, motivat de faptul ca vaca lui de subzistenta poate deveni vedeta produselor lactate pentru soldatii americani. Apropo, constuirea bazei presupune niste cheltuieli, sume frumoase daca ne gandim la ce se va face acolo. Cine beneficiaza, cine construieste? Firme romanesti? As. Firme americane? Yes. Lucrarile se ridica undeva la 125 milioane de euro. Exista si ceva zvonuri ca ai nostri vor construi o poteca si o baraca, undeva la 3 milioane de euro.

Acuma, pe cine sa dai vina? Pe americani? Nici vorba. Ei stiu cum sta treaba si e normal sa-si traga spuza pe turta lor. Ma gandesc insa la cum au negociat politicienii nostri amplasarea bazei. Suntem noi in NATO dar nimic nu e gratis. Tot ei ne-au invatat, vezi reconstructia Irakului, Afganistanului, Bosniei, etc. Din pacate, „ne-au invatat” este un fel de a spune. Politicienii nostri, experti in aparare, nu au avut chef de negocieri adevarate. Ne-au aruncat-o pe aia cu industria pe orizontala, ca zona se va dezvolta de la sine, ca militarii americani vor arunca cu bani in stanga si-n dreapta. Oof.

Poate va ganditi ca este un caz minuscul, fara mari efecte economice. Haideti sa ne imaginam totusi ca ar fi un obicei generalizat „non-combatul” politicienilor romani. Avioanele second-hand pe care le cumparam de la portughezi, de exemplu. Dam 600 de milioane de euro pe niste MIG-uri 21 in varianta americana – F16 pe numele lor. Cu ce ne alegem? Aparatele alea sunt asa de vechi ca primele avioane reconditionate o sa le primim abia dupa trei ani. Am refuzat insa alte oferte, de avioane noi-noute cu oferta de offsett inclusa. Adica dam, sa zicem, 1 miliard de euro pe ele, la cheie, iar fabricantul se angajeaza sa investeasca aceeasi suma in industria romaneasca, civila sau militara. O fi mai avantajos? O fi. Politicianului roman nu-i pasa. Este interesat doar de comision sau macar de o excursie „de lucru” la Lisboa. Ca na, is vremuri grele.

Si noi ce facem? Noi, astia, fraierii, care muncesc pe salarii de mizerie ca deh, tot vremuri grele is? Care este locul nostru in peisaj? Pai sa va dau un exemplu. Lista medicamentelor compensate nu s-a mai actualizat de 7 ani. Codul Fiscal, cel cu taxele si impozitele, s-a actualizat intr-un ritm de 11 ori anual. Asta este locul nostru: infractori de la nastere, buni numai sa platim biruri.

Si daca tot am vorbit de scuturi si rachete anti-oameni-rai, oare unde sa amplasam si noi un scut anti-politician-mioritic? La sectiile de vot? Tttzz! Nu mai tine gluma asta. La Targoviste? Abia s-a vopsit zidul, ar fi pacat. La Casa Poporului? Acolo se amplaseaza metaforic o esplanada. Pana la urma… greu de raspuns la o astfel de intrebare. Dar nu imposibil. Mai vorbim. Rachete sa avem.

Articolul precedentAu inceput lucrarile la SCUTUL AMERICAN de la Deveselu!
Articolul următorJaf la o banca din Pitesti! Unei familii i-au disparut din banca toate economiile de-o viata!