Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere crede ca UE trebuie sa puna presiune pe statele membre care nu accepta cotele obligatorii de refugiati.
„Cred ca trebuie sa vorbim despre mijloace de presiune”, a declarat el la postul de televiziune german ZDF. Tarile care refuza repartizarea refugiatilor stabilita conform cotelor sunt tari care primesc numeroase fonduri structurale. Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker „a sugerat ca ar trebui sa analizam daca aceste tari ar trebui sa primeasca mai putine fonduri structurale, si sunt de acord”, a spus oficialul german.
„Cred, prin urmare, ca trebuie sa discutam despre modalitati de exercitare a presiunii”, a spus Maiziere intr-un interviu pentru ZDF, citat de realitatea.net.
Ministrii Justitiei si Afacerilor Interne (JAI), reuniti luni la Bruxelles, nu au reusit sa adopte o decizie privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiati, in urma opozitiei ferme a Ungariei, Romaniei, Cehiei si Slovaciei, insa o noua reuniune va avea loc la 8 octombrie, scrie Mediafax.
Citeste si:
Amenintari de RAZBOI din cazua imigrantilor! Serbia si Ungaria se ACUZA DUR!
Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a prezidat reuniunea de luni, a declarat presei ca „nu toata lumea este la bord”, relateaza publicatia electronica EUObserver. Pe langa opozitia ferma a Ungariei, Romaniei, Cehiei si Slovaciei, Polonia ar avea o pozitie ezitanta, potrivit unei surse europene, in timp ce Letonia, care nu a trimis un ministru la reuniune, ar fi de asemenea impotriva.
Concluziile reuniunii, redactate de presedintia luxemburgheza a UE, arata ca „toate statele membre isi confirma disponibilitatea de a participa” la schema de repartizare, o formulare care a generat confuzie, insa potrivit unei alte surse europene, francezii i-au convins pe ceilalti ministri ca „disponibilitate” inseamna „voluntar”.
Asselborn a afirmat insa ca „este prea devreme pentru a adopta o decizie astazi (luni-n.r.)” despre cum pot fi ajutate miile de persoane care isi risca vietile pentru a ajunge in Uniunea Europeana. El a precizat ca planul Comisiei este „o baza pentru un acord” care urmeaza sa fie adoptat in octombrie. „Procedurile trebuie respectate”, a subliniat el.
Urmatorul pas este demararea discutiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezinta statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formala sa poata fi luata la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie. Dar o alta reuniune a ministrilor ar putea fi convocata pana la sfarsitul lunii, in urma deciziilor luate de cateva state membre pentru a limita fluxul de imigranti la frontiere.