29.6 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăSocialVesti bune pentru parinti. Indemnizatiile pentru cresterea copilului revin la 85% din...

Vesti bune pentru parinti. Indemnizatiile pentru cresterea copilului revin la 85% din venitul net

in:

Stiri pe acelasi subiect

Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate din 2014, dupa decizia CC!

Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate din 2014,...

Valoarea tichetelor de masa si de cresa A FOST MAJORATA!

Valoarea tichetelor de masa a fost majorata prin indexare,...

Se cauta solutii pentru acordarea ajutorului la energie

Ministerul Muncii va lucra cu Banca Mondiala pentru a...

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea care majorează indemnizaţia pentru cresterea copilului de la 75% la 85% din cuantumul venitului net.

Actul normativ, care a primit aviz pozitiv de la Palatul Cotroceni, “are ca obiect modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii sociale, principala prevedere vizand majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, iar amendamentul este aplicabil atat la optiunea pentru concediul de un an pentru cresterea copilului, cat si la situatia concediului cu durata de doi ani”.

In ceea ce priveste plafoanele indemnizatiei pentru cresterea copilului, acestea se vor mentine la nivelul actual: plafon minimal de 600 lei, plafon de 3.400 lei pentru optiunea concediului de un an si de 1.200 de lei pentru concediul de doi ani.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat ca mamele vor primi indemnizaţiile de 85% din venituri aferente acestei luni in noiembrie. “Se aplică de la 1 octombrie, deci în noiembrie se vor primi banii pentru luna octombrie, pentru că este deja târziu, trebuie introdus în sistemul informal. Deci lucrurile sunt rezolvate şi eu sunt mulţumită, sper să fie şi mămicile. Sunt foarte bucuroasă că a fost promulgată legea şi în sfârşit s-a rezolvat şi problema mămicilor, pentru că erau ultimele care au rămas fără să li se reîntregească drepturile pe care le-au avut. Legea intră în vigoare în momentul în care este publicata în Monitorul Oficial, iar banii vor fi primiţi în noiembrie pentru octombrie şi de acolo în fiecare lună”, a explicat Mariana Câmpeanu.

Acum doi ani, guvernul condus de Emil Boc a decis reducerea cu 15% a tuturor indemnizatiilor pentru cresterea copilului, taiere care s-a aplicat la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. La vremea respectiva indemnizatiile erau plafonate la maximum 4.000 de lei si minimum 600 lei. In urma deciziei luate de Cabinetul Boc plafonul maxim a fost coborat la 3.400 lei, iar cel minim a fost mentinut la 600 lei. Boul act normativ coreleaza alocatia de stat, alocatia pentru sustinerea familiei si venitul minim garantat cu Indicatorul Social de Referinta. In cazul mamelor prevede si prelungirea concediului fara plata, acordat dupa primele trei nasteri. In acest fel legislatia nationala se va armoniza cu cea europeana.

 

 

Ultimele stiri