„Sub protectia anonimatului, oficiali militari turci au sustinut ca sîmbata, un bombardier rusesc care executa misiuni de lovire în Siria, ar fi intrat 9 km (5 mile) în spatiul aerian al Turciei, potrivit AFP si Reuters, preluate de întreaga presa internationala. Din serviciul de lupta de la baza aeriana Incirlik, ar fi decolat doua avioane F-16 C turcesti care ar fi interceptat bombardierul rusesc, însotindu-l în afara spatiului aerian al Turciei. NATO ar fi fost sesizata de Turcia sa tina o sedinta de urgenta pe acesta tema.
Baza aeriana turca Incirlik, de lînga orasul Adana se afla la aproximativ 100 km nord est de granita cu Siria. Aceasta baza aeriana este sediul regimentului 10 Aviatie Vînatoare a Turciei, dotat cu avioane F-16 C/D. Tot aici au fost dislocate avioanele americane F-16 C, radare aeriene AWACS si aparate RU-21 J (ELINT) care participa la loviturile aeriene împotriva ISIS.
De multa vreme n-a mai circulat în media o enormitate ca aceasta, luata în serios de NATO. La viteze de 720 km/h, la care zboara avioanele Su-24, Su-25 si Su-34, acestea parcurg 12 km/minut. Asadar, pe radarele de descoperire de la sol ale armatei turce, bombardierul rusesc a evoluat în spatiul aerian turcesc fix 45 de secunde , adica 9 km, dupa care a revenit în spatiul aerian al Siriei. Baremul minim de decolare al avioanelor F-16 turcesti din serviciul de lupta este de 5 minute. Pentru a lua înaltime si a parcurge distanta de 100 km de la baza aeriana la granita cu Siria, avioanelor F-16 le trebuie alte 8 minute. Pe cine au interceptat avioanele F-16 turcesti? Si cum au însotit bombardierul rusesc catre spatiul aerian sirian, cînd acesta reintrase de 12 minute în Siria?
Sa nu fi descoperit NATO cu satelitii sai ca bombardierele rusesti care zboara în misiuni de lovire a ISIS, în apropierea granitei siriano-turce, sunt însotite de avioane de vînatoare Su-30 SM ? Aceste avioane patrulînd în zone de serviciu în aer, la granita, de unde pot descoperi înca de la decolare, orice avion ridicat de pe baza aeriana Incirlik. Avioanele Su-30 SM sunt din generatia 4+, fiind similare ca performante cu F-15 C americane si net superioare avioanelor F-16 C. Data fiind înarmarea sa cu rachete rachete aer-aer R-77 sau R-27ER (raza de actiune 130 km), avionul Su-30 SM poate doborî orice avion F-16 C, imediat ce s-a desprins de pista de la Incirlik.
Citeste si:
Au fugit din IAD si au dat de DRACU! Refugiatii se intorc cu miile in Siria!
Putin ii BOMBARDEAZA si pe ei! Mii de romani SUNT PRINSI in razboiul din Siria!
Sa nu stie NATO ca în spatiul aerian al Siriei, patruleaza permanent si avioanele rusesti de cercetare ELINT, de tip Il-20M1, care au o autonomie de 8 ore, fara alimentare în aer? Pe lînga radarul Kvalat-2 care descopera tinte aeriene si terestre pîna la 300 km, Il-20M1 dispune de echipamente foto de înalta rezolutie (A-87P) si dispozitive pentru interceptarea si bruierea tuturor comunicatiilor militare, a radarelor si telefoniei mobile.
Armata turca ar mai fi afirmat ca a doua zi, doua avioane de vânatoare turce F-16 C au fost ”hartuite” în apropiere de frontiera cu Siria, de catre un MiG-29 neidentificat. Cum rusii nu au adus MiG-29 în Siria, turcii au confundat Su-30 SM cu MiG-29. Iar ”hartuirea” se refera probabil la faptul ca raderele avioanelor turce au fost bruiate total de un Il-20M1. Ceea ce i-a permis avionului rusesc sa se apropie nededectat, sa încadreze cu radarul cele doua avioane si sa le mentina încadrate, indiferent ce manevre de evitare ar fi executat turcii.
De ce sa fi inventat Turcia acest incident aruncîndu-l în presa ? Bombardierul rusesc mentionat, ar fi atacat o coloana de aprovizionare cu munitii a rebelilor islamisti din apropiere de Al Yamdiyyah, o localitate siriana din nordul guvernoratului Latakia, de la granita cu Turcia. Coloana fiind cel mai probabil însotita de vehicule ale serviciilor de informatii turce. Cotidianul turc CumHuriyet postînd si un clip despre transporturile de munitii ale serviciilor secrete turce, pentru rebelii islamisti din Siria, introduse prin Al Yamdiyyah si camuflate în ajutoare umanitare”, scrie Valentin Vasilescu, în Ziarul de Gardă.