Acasă Arges VIDEO – INCREDIBIL! Romania EXPORTA nisip ARABILOR din desert!

VIDEO – INCREDIBIL! Romania EXPORTA nisip ARABILOR din desert!

Mii de tone de nisip din Arges pleaca anual catre Libia sau Afghanistan pentru ca nisipul romanesc este foarte bun pentru constructii, in timp ce nisipul din desert nu are calitatile necesare.

Asa se face ca materia prima de la noi a ajuns in megaconstructii ca Insulele Palmierori cladirile futuriste din Emirate, scrie stirileprotv.ro.

Una dintre cele mai mari zone din care se exploateaza nisip in Romania este albia raului Arges.

„Valea Argesului ar putea fi supranumita Valea regilor. Regii nisipului pentru ca sunt numai putin de 30 de astfel de exploatari pe o distanta de 30 de kilometri. De aici, din cariera, nisipul este dus in balastiera si prelucrat”, transmite Mihai Peticila, reporter ProTV.

Zilnic, camioanele cara neincetat zeci de mii de tone. Cele mai multe pentru pentru piata locala, unde e folosit fie ca materie prima pentru ciment si adezivi, fie e amestecat cu ciment si turnat ca beton. Mai putin de un sfert din productie pleaca insa la export.


Citeste si:

Mafia lemnului din Muntii Apuseni vinde ILEGAL aurul verde la export!

TOP 10 produse exportate de Romania in 2012! FOTO


In ultimii 2 ani peste 3 milioane de tone de nisip au luat drumul strainatatii. Nisipul romanesc a ajuns in mai toata Europa, si, in mod curios, chiar si in … desert. Nigeria, Gabon, Libia, Emiratele Arabe, Afganistan, Turkmenistan sunt doar cateva exemple de state care importa aceasta resursa de la noi.

Pentru ca nisipul desertic nu e bogat in siliciu, al nostru este mult mai rezistent la constructii. Asa se face ca nisip romanesc a fost folosit si la celebrele Insule Palmier, sau in megaconstructiile din Orientul Mijlociu. Din pacate din vanzarea nisipului statul nu ramane cu prea mult pentru ca este cea mai ieftina resursa naturala. O tona costa cativa euro, iar redeventa incasata la buget e de 50 de centi pe 100 de metri patrati exploatati.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUn roman ofera ORICUI vrea sa munceasca PAMANT, UNELTE si SEMINTE!
Articolul următorTestul psihologic care te poate ajuta sa afli ce cred ceilalti despre tine!