17.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiCe a vrut sa zica ambasadorul SUA cu... Constanta Puternica?

Ce a vrut sa zica ambasadorul SUA cu… Constanta Puternica?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Aflat marti, 31 mai, la Constanta, unde a participat la o intalnire cu studentii si profesorii Universitatii „Ovidius”, diplomatul american Hans Klemm a tinut sa ii incurajez pe toti cei cu drept de vot sa si-l exercite, iar cu privire strict la Constanta a subliniat ca Statele Unite si-ar dori o „Constanta puternica, democratica si prospera, lipsita de coruptie”.

Declaratiile sale au alimentat in spatiul public reactii potrivit carora declaratia diplomatului ar fi o recomandare voalata de a-l vota pe candidatul liberal, amiralul (r), Vergil Chitac, al carui slogan in aceasta campanie a fost chiar “Constanta Puternica”.

Chitac nu crede ca diplomatul american a facut o recomandare electorala voalata, dupa cum au vehiculat unii in
spatiul public, ci a fost o declaratie in linie cu recomandarile de pana acum ale oficialilor SUA.vergil chitac

“Ambasadorul SUA in Romania repeta ceea ce ati spus si scris inclusiv dvs., jurnalistii: Constanta, Romania trebuie sa scape de coruptia endemica. Din pacate, in ultimii 15 ani, Constanta a devenit un fel de „Sin City” si, daca ne uitam la dosarele de retrocedari, abuzurile pe bani publici, chiar la cum arata bugetul local actual este limpede ca vorbim de un stat mafiot. Jurnalistii, unii, i-au spus Republica Mazare”, spune in interviu Chitac.

Iata cum suna interviul care a inflamat spatiul public:

R: In Romania, in ultimii ani, sunt extrem de multi politicieni care au fost arestati preventiv, trimisi in judecata sau chiar condamdati, dar care, iata, sunt candidati la alegerile locale. Probabil vor fi multi si la alegerile generale. Considerati ca prezumtia de nevinovatie trebuie sa primeze sau legislatia romaneasca trebuie sa prevada restrictii in a candida pentru functii publice din momentul in care incepe urmarirea penala pe numele unui astfel de candidat?

hans klemm 2Hans Klemm: E o intrebare dificila. Eu incurajez partidele politice sa selecteze candidati care nu sunt acuzati de acte de coruptie si, de asemenea, incurajez romanii sa nu voteze candidati care au fost acuzati de coruptie. Dar, asa cum ati spus, si in SUA exista prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie. Coruptia politica exista si in Statele Unite, sunt foarte multi politicieni care au fost gasiti vinovati de coruptie doar in ultimele luni. Au existat si membri ai Congresului care au fost gasiti vinovati de coruptie. Acestea sunt probleme cu care se confrunta orice tara din lume. In SUA, pana cand cineva este condamnat, nu exista o interdictie in a candida, dar partidele evita orice asociere cu cineva acuzat de fapte de coruptie.

R: Avand in vedere ca Romania si Statele Unite au un parteneriat strategic, iar SUA sunt principalul partener al Romaniei in NATO, cum v-ati dori dumneavoastra sa fie Constanta, care, iata, are si o baza americana si este un bastion la frontiera de est? Afecteaza cumva coruptia parteneriatul militar intre dumneavoastra si autoritati?

Hans Klemm: Constanta este foarte importanta pentru NATO si pentru parteneriatul nostru strategic, din punct de vedere al rolului sau pentru securitatea noastra. Fortele Navale Romane isi au sediul aici, avem o prezenta mare, crescanda, la baza de la Mihail Kogalniceanu, exista mai multe poligoane pentru antrenament, la Babadag si in alte parti ale estului Romaniei. Constanta are iesire la Marea Neagra, iar Crimeea este la doar 300 de kilometri si numarul de trupe rusesti de acolo este in crestere. Asa cum ati sugerat, Constanta joaca un rol foarte important pentru securitatea NATO si pentru parteneriatul strategic bilateral. Ceea ce si-ar dori Statele Unite nu doar pentru Constanta, ci pentru intreaga tara, este o Romanie puternica, democratica si prospera, o Constanta puternica, democratica si prospera, lipsita de coruptie, care se dezvolta rapid din punct de vedere economic, care a imbratisat pe deplin valorile democratice si un viitor democratic si infiinteaza institutii democratice puternice, iar astfel este capabila sa contribuie la securitatea noastra, atat in cadrul parteneriatului bilateral, cat si in cadrul NATO.

Ultimele stiri