9.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSocialSanatateExplozie de infectii HIV/SIDA in randul consumatorilor de etnobotanice injectabile

Explozie de infectii HIV/SIDA in randul consumatorilor de etnobotanice injectabile

in:

Stiri pe acelasi subiect

Numarul cazurilor de infectii cu HIV/SIDA in randul consumatorilor de droguri injectabile, in special in randul consumatorilor de etnobotanice, a crescut foarte mult in ultimul timp, Romania confruntandu-se cu o epidemie.

La nivel national, pe primele 6 luni erau 313 de cazuri noi de infectie cu HIV. Se schimba cumva modalitatea de infectare a cazurilor noi. Daca pana in anii anteriori majoritatea cazurilor noi erau pe cale heterosexuala, acum creste exponential si s-ar putea chiar sa depaseasca numarul de cazuri provenite din randul consumatorilor de droguri injectabile. In primele 6 luni erau 31% infectati prin consum de droguri, 48% pe cale heterosexuala. Dar s-ar parea ca la sfarsitul anului cei care se infecteaza pe cale intravenoasa consuma droguri injectabile sa creasca ca si numar. Tendinta este, din pacate de doi ani incoace, a noilor cazuri pentru ca ne confruntam cu o explozie a cazurilor de infectie in randul consumatorilor de droguri injectabile. Cand vorbim de droguri injectabile nu vorbim de heroina, de drogurile clasice, vorbim de drogurile asa-zis legale pana nu cu mult timp in urma, etnobotanicele, care au dat ca si efect o explozie de cazuri noi”, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre.

Acesta a subliniat ca pericolul infectarii cu HIV a celor care consuma etnobotanice injectabile este mult mai mare decat la consumatorii de droguri clasice, deoarece primele necesita mai multe injectari, decat cele clasice.

Si prin injectari repetate de 6-7-8 ori pe zi riscul de transmitere a crescut exponential. E o problema cu care Romania se confrunta, nu e foarte mult dezbatuta sunt niste droguri foarte-foarte nenorocite, cum spunea cineva, in 2 ani iti prajesc creierii – cum spune dl. profesor Adrian Streinu Cercel – sunt mult mai rele. Si specialistii au ajuns sa isi doreasca sa se intoarca lumea la heroina, pentru ca e mult mai curata si cu efecte mult mai putine in zona de afectare a organismului. De asta e bine – chiar daca Targu Mures e mai protejat din punctul acesta de vedere – mesajul sa plece ca trebuie ca populatia sa se protejeze”, a explicat presedintele UNOPA.

La randul sau, dr. Carmen Chiriac, seful Sectiei de Boli Infectioase I din Targu Mures, a aratat  ca epidemiologia infectiei cu HIV din prezent nu se poate compara cu cea de acum 10 ani, cand a avut loc o explozie de infectie cu HIV la copii care au fost nascuti in anii ’88-’89.

Acum deja epidemiologia infectiei s-a schimbat, nu mai vorbim de acele cazuri care au dobandit infectia orizontal, vorbim de cazuri care se infecteaza pe cale sexuala. Va pot spune statistica ultimilor doi ani. Anul trecut am avut 18 cazuri noi, anul acesta, pana in luna curenta, avem 20 de cazuri noi. Peste 75% din aceste cazuri sunt cazuri care au dobandit infectia pe cale sexuala. Avem o proportie mica de cazuri diagnosticate recent cu infectia HIV sunt pacienti care provin tot din cohorta traditionala, din randul pacientilor nascuti in ’88-’89, dar care se dovedesc a fi pacienti cu o infectie neprogresiva si care ajung la 15 de ani de la infectare sa se decompenseze imunologic si virusologic si sa dezvolte o boala care ii aduce la medic”, a sustinut specialistul.

In prezent, in Romania traiesc peste 11.000 de pacienti cu HIV/SIDA, iar cei mai multi dintre ei, respectiv 6.726, sunt tineri intre 20 si 29 de ani, arata un studiu realizat in luna iunie 2012 de Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Ultimele stiri