Acasă Social A inceput Postul Craciunului. Vezi ce semnificatii are

A inceput Postul Craciunului. Vezi ce semnificatii are

113

Crestinii ortodocsi au intrat pe 14 noiembrie in Postul Craciunului care tine pana in ziua de Ajun. Aceasta perioada aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia – Izbavitorul.

Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.

”Primele mentiuni despre respectarea acestei perioade de infranare alimentara si trupeasca provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit postul din luna a zecea. Postul Craciunului este inchinat in primul rand sarbatorii Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. La inceput, nu toti crestinii posteau in acelasi mod si acelasi numar de zile”,  scrie Agentia de stiri Basilica. De exemplu, unii posteau numai sapte zile, altii sase saptamani; unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor. Insa, Sinodul local din Constantinopol, tinut la anul 1166 (sub patriarhul Luca Chrysoverghi), a uniformizat durata Postului Nasterii Domnului in Bisericile Ortodoxe, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie. Anul acesta lasatul de sec s-a facut in seara de 13 noiembrie si nu pe 14 noiembrie, deoarece aceasta zi a cazut miercuri cand in Biserica Ortodoxa este zi de post. Cei care tin postul Craciunului au dezlegare la peste in toate sambetele si duminicile, dar si de sarbatorile mari, respectiv 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului in Biserica, 30 noiembrie – ziua Sfantului Apostol Andrei, 6 decembrie – ziua Sfantului Nicolae.  In Ajunul Craciunului, respectiv 24 decembrie, nu se mananca nimic pana la apusul soarelui, iar din 6 decembrie in biserici incep sa se cante colinde.

Potrivit parintelui Ene Braniste (“Liturgica generala”), acest post este de asprime mijlocie, asemanator celui al Sfintilor Apostoli. Dupa randuiala din pravile, in timpul acestei perioade post, in manastiri se ajuneaza lunea, miercurea si vinerea pana in ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00-16:00), cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn; martea si joia se mananca plante fierte, drese cu untdelemn, si se bea vin, iar sambata si duminica se ingaduie si peste (cu exceptia perioadei dintre 20 si 25 decembrie, cand postul devine mai aspru).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos