Ai auzit de endometrioza? Este boala femeii moderne, sute de mii de romance sufera de ea in tacere!

633
Potrivit unuia din cei mai renumiţi medici timişoreni în obstetrică-ginecologie, Voicu Simedrea, de multe ori pacientele ajung la cabinetul său dezinformate sau prost informate, în ciuda „medicinei virtuale”. În acest context, medicul timişorean şi câţiva colegi de-ai săi au lansat o platformă online, www.chirurgieginecologica.ro, cu informaţii dedicate exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile.
Informaţia care există la ora actuală pe internet este prezentată prost. La congresele internaţionale se prezintă binomul medic-pacient. Niciodată medicul nu ia o decizie fără să informeze pacientul. Eu am considerat că este oportun să construim această platformă care este ca un ca un tabel Mendeleev în care intervenţiile chirurgicale sunt grupate astfel încât să fie cât mai uşor de urmărit”, a declarat medicul potrivit căruia toate informaţiile de pe www.chirurgieginecologica.ro, care conţine inclusiv filmuleţe cu intervenţiile chirurgicale, sunt trecute prin filtrul specialiştilor.

Un spaţiu însemnat pe noul site dedicat problemelor de obstetrică-ginecologie cu care se confruntă femeile este dedicat endometriozei, o boală mai puţin cunoscută cu care se confruntă tot mai multe femei din România.


Citeste si:

Unul dintre cei mai IUBITI preoti FACE PRAF femeile: Au ele BOALA asta, a lor!

O boala cauzata de paine afecteaza tot mai multi oameni! Cum iti dai seama daca si tu o ai?


„Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii. Are o incidenţă între 15 şi 18 la sută. Cele mai multe au o formă uşoară şi de asta nu se cunoaşte, dar 40 la sută din femei au o formă gravă de boală”, a explicat medicul Voicu, unul dintre puţinii medici români care operează endometrioza în formă avansată şi fondator al singurului centru de chirurgie a endometriozei din România.

O componentă a endometriozei este şi infertilitatea. Într-un an şi opt luni de când funcţionează centrul de chirurgie a endometriozei de la Timişoara au fost operate 57 de paciente. Dintre acestea 37 şi-au dorit un copil, iar 14 au reuşit să conceapă: opt fără niciun fel de tratament şi 6 prin fertilizare in vitro.

În ciuda acestor efecte pe care endometrioza le are asupra femeii, sistemul medical nu face nimic pentru pacientele care suferă de această maladie. Practic, în sistemul public de sănătate din România această boală nu există. Nici în lumea medicală nu se pune accent foarte mare pe endometrioză, problema acestei boli fiind abordată doar la ultimul Congres Naţional de Ginecologie, în rest nu s-a întâmplat nimic în România în legătură cu boala aceasta”.

Citeste continuarea pe cyd.ro