Acasă Economie Are DD bani pentru preluarea Oltchim? Ponta se indoieste de existenta acestor...

Are DD bani pentru preluarea Oltchim? Ponta se indoieste de existenta acestor fonduri

41

In timp ce salariatii de la Oltchim isi striga in strada nemultumirile legate de modul in care sunt tratati, guvernantii si avocatii lui Dan Diaconescu fac schimb de replici prin intermediul media in legatura cu privatizarea combinatului chimic.

Daniel Fenechiu, unul dintre reprezentantii legali ai patronului OTV, sustine ca exista un document potrivit căruia compania Gliding Ltd Amsterdam confirma faptul că Dan Diaconescu deţine suma de 46 milioane euro. Avocatul acuza partenerii de negociere, autorităţile, de furnizarea în presă a unor documente confidenţiale. “Sunt rezerve ale lui Dan Diaconescu în legătură cu onestitatea şi păstrarea unor informaţii confidenţiale. Aceste principii au fost prima dată încălcate cu publicarea ofertei. Nu putem fi acuzaţi că nu am înaintat planul de afaceri. Astazi ( n.r.ieri), un document confidenţial, care a fost înaintat unor entităţi care erau obligate să păstreze confidenţialitatea – Eximbank şi OPSPI – a ajuns în presă. Este un fapt grav care se încadrează într-o tendinţă din ce în ce mai evidentă de a încerca să îl discrediteze. Este un document care avea caracter confidenţial”, a declarat Fenechiu.

 

Nu exista confirmare de la HSBC

 

In replica, premierul Victor Ponta spune ca nu a fost depusa nicio dovada din care sa rezulte ca Diaconescu ar dispune de fondurile necesare preluarii Oltchim.”Aşteptăm să vedem ziua de luni. Domnul Diaconescu nu a depus dovada că are banii”, a spus seful Guvernului la România Tv adăugând că a văzut hârtia pe care a depus-o patronul OTV.

“Dacă eu iau acum o foaie de hârtie şi scriu pe ea că am să-i dau domnului Ştriblea salariul pe luna octombrie, înseamnă că vi l-am dat? Sau că o să vi-l dau? Dumneavoastră mă credeţi?”, a mai arătat premierul. El a menţionat că, potrivit legii, dacă depui o ofertă scrisă sub semnătură la instituţiile statului se numeşte fals în declaraţii şi înşelăciune în forma agravată, iar Parchetul se autosesizează.

În cazul în care Dan Diaconescu vine cu banii luni, semnăm contractul imediat, luăm cele 45 de milioane de euro şi îi împrumutăm pe maxim şase luni, avem voie, combinatului pentru a-l reporni, după care, însă, înainte să-i transferăm acţiunile lui Diaconescu, discutăm despre faptul că trebuie să cumpere Arpechimul, să rezolve cu datoriile la Electrica şi AVAS. Datoriile totale ajung la 700 de milione de euro”, a explicat Ponta.

 

Premierul a precizat că această licitaţie trebuia făcută pentru că altfel, astazi, în board-ul FMI nu se discuta scrisoarea de intenţie a României.

Presa a relatat ieri, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.„Vă confirmăm prin prezenta că domnul Dan Diaconescu dispune de suma de 46 de milioane de euro într-un cont al HSBC Olanda”, se arată într-o adresă trimisă de compania respectiva către Ministerul Economiei din România. Oficialii statului au incercat sa ia legatura cu institutia financiara respectiva, dar nu au primit inca niciun raspuns.

Plan de rezerva pentru Oltchim

Chiar daca Diaconescu sustine ca dispune de sumele necesare preluarii Oltchim, Guvernul si-a facut un plan de rezerva, iar in cazul in care omul de televiziune nu plateste actiunile combinatului chimic statul va interveni financiar. Executivul a pregatit o ordonanta de urgenta pe care o va aproba miercurea viitoare prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare. Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. Luni, 1 octombrie, expiră termenul până la care Dan Diaconescu trebuie să plătească 45 de milioane de euro pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim.

La randul sau Ponta a afirmat ca Executivul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos