34.1 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăEconomieBancomatele "mananca" sume frumusele la utilizare! Uite ce taxe iau pentru administrarea...

Bancomatele „mananca” sume frumusele la utilizare! Uite ce taxe iau pentru administrarea unui cont curent, interogarea soldului si retragerea de numerar

in:

Stiri pe acelasi subiect

Aproape orice intrebuintare a bancomatului sau a contului te costa. Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent sunt percepute in Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, de 7,5 lei, urmata de OTP Bank, cu 5 lei, in timp ce Banca Transilvania si Marfin Bank nu taxeaza clientii pentru acest serviciu, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei.

comisioane

In topul celor mai mari comisioane se regasesc:

  • BCR – 4,5 lei/luna
  • BRD – 0,8 euro (circa 3,55 lei)
  • Volksbank – 3 lei
  • Banca Romaneasca – 3 lei
  • ProCredit Bank – 3 lei
  • Credit Europe Bank – 3 lei

Cele mai mici comisioane, de 2 lei/luna, sunt percepute de ING Bank si Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Comerciala Carpatica, cu 2,5 lei/luna, potrivit datelor bancilor preluate de CC in raport.

In ceea ce priveste taxarea clientilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, Libra Bank si Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operatiune, in timp ce Volksbank, Piraeus, Credit Europe si Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei banci fiind valabil si in cazul altor bancomate.

Alpha, Banca Romaneasca si ProCredit taxeaza clientii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe institutii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR si BRD au cel mai mic comision in acest caz, de 0,2 lei, respectiv 0,5 euro (circa 0,2 lei).

Pe de alta parte, BRD are cel mai mare comision pentru interogarea soldului la alte bancomate, de 1 euro (circa 4,4 lei), urmata de BCR si ING Bank cu 2,5 lei fiecare si Carpatica, cu 1,8 lei/operatiune. OTP taxeaza cel mai putin verificarea soldului la alte bancomate, cu 0,3 lei.

„Pentru retragerea de numerar in lei de la ATM-urile proprii, doar banci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe banci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR si Bancpost”, se spune in documentul Concurentei, pe baza datelor bancilor valabile la 1 octombrie.

In segmentul inferior al comisioanelor se plaseaza si CEC Bank, cu 0,1% din suma retrasa de la bancomatele proprii.

In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la clientii persoane fizice variaza mai mult fata de situatia precedenta.

Astfel, primele doua banci din sistemul bancar, respectiv BCR si BRD, au cele mai ridicate taxe pentru aceste operatiuni, de 1% plus 6 lei pentru o tranzactie in cazul BCR si de 1% plus 4 lei in cazul BRD. Cele mai multe banci se incadreaza intr-un tarif de 0,5% plus 2,5 lei, dar sunt si niveluri ceva mai ridicate, de 0,5% plus 3,5 lei la CEC Bank, 0,75% plus 2,5 lei la Libra Bank, 1% in cazul Raiffeisen (dar minim 2,5 euro) si 1% plus 2,5 lei la UniCredit si Marfin.

Consiliul Concurentei noteaza in raport ca, in Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat in raport cu celelalte state membre UE. La nivelul anului 2009, spre exemplu, Romania se situa pe pozitia a patra in topul statelor cu cele mai mari costuri aferente unui cont curent, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.

Sursa: Mediafax

Ultimele stiri