Acasă ACTUALITATE Cum a ajuns ALDE un partid viciat de goana dupa functii si...

Cum a ajuns ALDE un partid viciat de goana dupa functii si la ce sa ne asteptam de la Pro Romania?

In timp ce Calin Popescu Tariceanu se inscauna in urma cu aproape o luna presedinte unic al unei formatiuni (ALDE) in care si-a canibalizat partenerul, Daniel Constantin strangea randurile cu oamenii care tineau cortina sa nu se vada mizeria din spatele lui Tariceanu. Odata lasata jos cortina au iesit la vedere oamenii, practicile, apucaturile celor care pentru un pumn de arginti sau o functie si-ar vinde si mama. Asa a ajuns „pensionarul” Tariceanu presedintele unui partid cu viitor incert, iar Daniel Constantin pensionat inainte de termen, dar inititatorul unui partid de viitor. 

Dar sa ne aplecam putin asupra celor doua evenimente.
Confresul ALDE a avut loc la Palatul Parlamentului. În prima zi de desfăşurare, evenimentul a durat puţin. Debutul a întârziat aproape o oră, dar lucrările s-au încheiat după numai 35 de minute, nu înainte ca de la tribună cei peste o mie de delagaţi veniţi din toată ţara să fie anunţaţi că la ora 19:00 îi aşteaptă o chermeză la hotelui Rin.

Congresul a început cu un Tăriceanu nervos. Mai întâi, pe jurnaliştii care îl sâcâiau cu întrebări despre contestarea la Tribunal de către Daniel Constantin a organizării congresului şi despre conturile blocate ale partidului. ”Altă întrebare”, ”Vă rog, alte întrebări mai aveţi?”, a repetat iritat unicul candidat la şefia ALDE înainte de a părăsi nervos microfoanele presei, scria news.ro.

Dar şi organizarea congresului l-a enervat pe Călin Popescu Tăriceanu. Dintr-o regretabilă neglijenţă, pe panoul video instalat în sala Alexandru Ioan Cuza au rulat la început imagini cu Daniel Constantin. Doar intervenţia personală a lui Tăriceanu a făcut ca fostul său omolog din fruntea partidului să fie şters de pe panou. Apoi, un alt moment de enervare: imnul a fost dat prea tare în difuzoare, iar delegaţii au aplaudat la final. ”Dragi colegi”, a scrâşnit Tăriceanu la microfon, ”la imn să ştiţi că nu se aplaudă”. Apoi, către staff-ul tehnic: ”Să ştiţi că marea majoritate din sală aud bine. Reglaţi sunetul. Era foarte tare imnul, aproape asurzitor”, a spus el. Congresul a fost deschis pe melodia ”Que sera, sera” (”Ce va fi, va fi”).

In cea de-a doua zi, congreul iar a facut o pauza de aproape o oră pentru pregătirea votului. Numai că pregătirea s-a transformat în ”aranjare”, celebrele ”listuţe” cu numele celor care trebuiau aleşi în funcţiile de conduecre făcându-şi imediat apariţia.

”Băi, deci n-am văzut, să mor io, în viaţa mea atâtea liste la un congres. Cred că i-au căpiat pe toţi”, a exclamat, exasperată, o membră de partid.

În tot acest timp însă, armata de ”liberali şi democraţi” care a luat cu asalt Palatul Parlamentului a făcut adevărate ravagii. Impunătoarele holuri ale Legislativului s-au transformat în coşuri de gunoi ad-hoc după ce fiecare îşi arunca resturile de la senvişuri, sticlele şi paharele goale acolo unde terminau. Balconul sălii Alexandru Ioan Cuza, transformat în loc de fumat, a ajuns şi el un tomberon plin cu sticle, pahare, resturi şi mucuri de ţigară.

De partea cealalta, deputatul Daniel Constantin a lansat, luni, Pro România, un partid „relaxat, născut din emoţie“ în care se vor regăsi mai mulţi parlamentari din fostul ALDE. Lansarea a fost inedită, fiind făcută nu într-o sală închisă, cu oameni care stau pe scaune şi ascultă, ci pe acoperişul unui hotel bucureştean, în aer liber.

După ce a trecut şi a salutat o bună parte din cei aproape 200 de invitaţi, Daniel Constantin i-a invitat pe toţi să vină să vadă un filmuleţ în care, pe tiparul video-urilor de campanie, o mulţime de oameni se declarau nemulţumiţi de politicieni şi felul cum trăiesc. Concluzia: e necesară „o altfel de politică“. Mai precis, exact motto-ul Pro România, repetat insistent de fostul vicepremier.

„Este o altfel de lansare. În aer liber şi mulţumesc lui Dumnezeu că azi este frumos“, a declarat Constantin care a spus că deşi nu mai e şi ministru la Mediu, vremea ţine cu el. „E un partid relaxat, născut din emoţie“, a completat înainte de a-i invita lângă el pe alţi patru parlamentari: Sorin Câmpeanu, Eugen Durbacă (ex-PSD), Mircea Banias (ex-PNL) şi Damian Florea. Aceştia au fost prezentaţi ca feţe noi în politică, în ciuda faptului că o parte sunt vechi în Parlament sau administraţia locală.Totodată, a anunţat noi veniri în partidul „de centru, cu accente patriotică“, dar care nu va fi naţionalist.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUniversitatea din Sibiu a trecut la ”STRICT SECRET” lucrarea de licenta despre care se spune ca e PLAGIATA a Emiliei Sercan!
Articolul următorIncepand de astazi toti romanii beneficiaza de o noua gratuitate!