În perioada 2012-2015 Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti, una dintre institutiile din subordinea Primariei Capitalei care derula anumite contracte de unde primarul Sorin Oprescu ar fi primit spaga, potrivit procurorilor DNA, a gestionat un buget de circa 230 milioane lei.
Potrivit site-ului de licitatii publice, institutia a incheiat in al doilea mandat al Primarului Oprescu, 12 contracte prin licitatie deschisa, 6 prin negociere si 20 prin cerere de oferta. Valoarea contractelor incheiate prin cerere de oferta se ridica la peste 10 milioane de euro, scrie realitatea.net.
Potrivit refereratului procurorilor, o parte din spaga ce ar fi primit-o Sorin Oprescu in anul 2014 provenea de la lucrarile de la „apa si canal” efectuate de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor. Exista un contract care corespunde acestui tip de activitate.
Citeste si:
Potrivit Hotnews.ro, care citează site-ului de licitatii publice, Administratia Cimitirelor si Crematoriiilor a incheiat in 2014 un acord cadru pentru ” lucrari de reparatii la retelele exterioare hidroedilitare, extinderi locale, sisteme de drenare a apelor in exces, bransamente, la locatiile aflate in administrarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti”, cu firma DELTA PAPER SRL , valoarea acestuia fiind de 12,346,473.01 RON. Atribuirea a fost facuta prin cerere de oferta, castigatorul fiind ales din 3 firme.
LISTA de contracte incheiate prin licitatii deschise si negocieri fara anunt participare poate fi văzută aici
În Referatul cu propunerea de arestare, procurorii DNA remarcă faptul că Administrația cimitirelor a primit un buget „atipic de mare” față de celelalte instituții din subordinea Primarului.
De asemenea, unul dintre martori arată că Primarul semna fără niciun comentariu orice deviz de creditare dacă auzea că e vorba de șeful de la cimitire.
„Același lucru s-ar putea spune și despre faptul că atât în cursul anului 2014, cât și în cursul anului 2015, instituția pe care o conduce (…..)
și care, reamintim, se ocupă cu cimitire și un crematoriu, a avut alocat un buget atipic de mare față de celelalte instituții din subordinea Primarului, raportat la importanța pentru comunitate a serviciilor prestate și la notorietatea insuficienței fondurilor bugetare (astfel, în anul 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă și drenaj, deși potrivit documentației de achiziție publică acestea urmau a fi încheiate eşalonat pe parcursul perioadei 2014–2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei (în condiţiile în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement au primit sume mult mai mici – 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei)”.
Procurorii susţin, de asemenea, că din cele peste 80 de milioane de lei alocate anul acesta Administraţiei Cimitirelor, aproximativ 50 de milioane de lei erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate cu o firmă şi care aveau ca obiect lucrări de reparare a aleilor din cimitire, însă respectivele contracte nu au mai fost încheiate „din cauza nerentabilităţii pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluţiei tehnice prin raportare la oferta cu care câştigase procedura de atribuire”.