14 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăSocialSanatateExpert al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj: In casele tuturor romanilor EXISTA RADIATII...

Expert al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj: In casele tuturor romanilor EXISTA RADIATII RADIOACTIVE! Mii de oameni se imbolnavesc anual de cancer din aceasta cauza!

in:

Stiri pe acelasi subiect

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Cu toate că este prezent în toate casele românilor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că este a doua cauză, după fumat, a cancerului pulmonar, doar câţiva cercetători clujeni atrag atenţia asupra pericolului radonului. În România, mor anual între 1.500 şi 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon.

În Codul european de luptă împotriva cancerului, pe lângă recomandări privind stilul de viaţă, alimentaţia, sportul, renunţarea de fumat etc, se găseşte şi o menţiune privind radonul. Dintre cele 12 puncte ale Codului, la numărul 9 se arată: „Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”.

„Aceasta includere se bazează pe studii la fel de vechi ca cele legate de fumat. La începutul anilor 50 a fost pusă clar în evidenţă apariţia cancerului pulmonar la minerii care erau expusi la concentraţii mari de radon în mine şi acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicată în prezent în toată lumea şi făcând parte din protecţia obligatorie a lucrătorilor din medii subterane”, susţine Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, singura instituţie unde se cercetează nivelul de radon în România.


Citeste si:

Un oras mare din Romania sta sub PERICOLUL RADIATIILOR RADIOACTIVE! Afacerile celui mai bogat roman, Ioan Niculae, sunt CAUZA!

Apa de la robinet este contaminata cu substante radioactive! Guvernul ia masuri!


Ce este radonul

„Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Uraniul se transformă în radiu, iar acesta în radon. Uraniul se găseşte peste tot, există şi în unghia noastră o mică cantitate de uraniu, dar acolo unde e acumulat în cantităţi mari avem zăcăminte de uraniu. Uraniu există în sol pentru că solul e format din roci care conţin uraniu. Solul conţine uraniu, radiu şi degajă radon. În 4 zile radonul dispare, dar este produs tot timpul în sol, acesta fiind principala sursă de radon din locuinţe”, spune profesorul Cosma.

Cercetărorul susţine că studiile privind concentraţia radonului s-au făcut pe case şi pe parterul blocurilor, pentru că aici ajunge radonul provenit din sol. La etajele superioare, radonul nu ajunge în concentraţii mari. Radonul există şi în materialele de construcţii, însă concentraţia nu este semnificativă.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Ultimele stiri