Acasă Romani in strainatate Ioana Vasile, studenta romanca la Oxford: Dupa Brexit toti studentii de aici...

Ioana Vasile, studenta romanca la Oxford: Dupa Brexit toti studentii de aici sunt DEVASTATI! Ma astept la MARI GREUTATI!

Brexit-ul este temă de dezbatere, dar și de îngrijorare și pentru studenții români din Marea Britanie. Ioana Vasile din Craiova, studentă la Universitatea din Oxford, dezvăluie într-un interviu acordat pentru GdS, care au fost motivele pentru care a ales să fie studentă la o Universitate din Marea Britanie, dar și ce informații au primit studenții români în aceste zile de la reprezentanții universității în care învață, care sunt temerile lor, dar și ale britanicilor.

”Toți studenții pe care i-am întâlnit au votat să rămână și sunt tare devastați de rezultate. Impactul de a doua zi, când moneda s-a prăbușit și Banca Angliei a pierdut miliarde de lire, a fost enorm. S-a simțit mult distanța enormă dintre generații și nivelurile de educație. În Oxford, peste 70% dintre voturi au fost pentru a rămâne în UE. Mediul academic are în special de suferit. În domeniul meu, de exemplu, o treime din granturile de cercetare vin de la Uniune”, spune Ioana Vasile.

Cat priveste situatia economica, Ioana se asteapta la o ieftinire a pietei imobiliare, dar si la multe alte scumpiri, in alte segmente.

”Produsele nu s-au scumpit încă, dar se prognozează o ieftinire a imobiliarelor. Cei din jurul meu au fost devastați, dar nu cred că Oxford este un eșantion reprezentativ al Marii Britanii, în special pentru că există alt nivel mediu de educație, și asta a făcut diferența. Am observat din presă că mulți eurosceptici își regretă acum votul, dar nu mai este nimic de făcut”, spune Ioana.

Nu in ultimul rand, Ioana se asteapta sa urmeze o perioada grea.

”Universitatea ne-a asigurat că nu vom avea taxe diferite, noi cei care am început facultatea înainte de 2016 inclusiv. La fel și compania guvernamentală de împrumuturi pentru taxele de școlarizare a anunțat că va continua oferta pentru studenții din UE din aceeași categorie. Directoarea universității și cea a colegiului ne-au trimis câte un e-mail luni, în care ne-au asigurat că încearcă să ne facă tranziția cât mai ușoară. Nu știu exact ce înseamnă asta, dar mă aștept să nu întâlnim dificultăți mai mari decât de obicei”, a mai spus Ioana.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentVIDEO – Cum iti dai seama daca un bancomat are montate sisteme de clonare a cardului!
Articolul următorNepotisme la varful Petrom! Austriecilor de la OMV nu o sa le placa asta!