19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieFinanteLeul s-a transformat intr-o mata blanda. Minimele istorice ale monedei nationale din...

Leul s-a transformat intr-o mata blanda. Minimele istorice ale monedei nationale din 2012

in:

Stiri pe acelasi subiect

curs valutarMoneda nationala a consemnat, in anul 2012, minime istorice in raport cu euro, ziua in care Romania a avut cea mai depreciata moneda fiind 3 august, cand cursul a atins 4,6481 lei/euro.

Pentru finalul acestui an analistii financiari se asteapta la un curs in jurul valorii de 4,5 lei/euro, iar pentru anul viitor la variatii cuprinse intre 4,4 – 4,7 lei/euro, scrie Agerpres.Primul maxim istoric a fost in ziua a zecea a lunii ianuarie cand cursul leu/euro a avut parte de un prim maxim istoric al celor 18 luni precedente, situandu-se la nivelul de 4,3625 lei/euro. La acea vreme maximul istoric al cursului euro/leu a fost inregistrat pe data de 30 iunie 2010, cand referinta BNR a fost de 4,3688 lei/euro.

In 2011, cursul euro/leu a inregistrat cel mai ridicat nivel pe 25 noiembrie – 4,3620 lei/euro. Deprecierea a urmat in data de 11 ianuarie 2012 pana la nivelul de 4,3627 lei/euro. Astfel de la aceste valori leul a avut o tendinta de depreciere, pana a ajuns la minimul istoric de 4,6481 lei/euro, in august, dupa care a avut scurte perioade de apreciere si depreciere ajungand la 4,4762 lei/euro, in 20 decembrie 2012, cursul fiind mai depreciat cu aproximativ 3,5% fata de nivelul de la inceputul anului.

Din punct de vedere al valorii medii lunare, cel mai depreciat leu a fost in luna octombrie a anului 2012, cand cursul a fost de 4,5583 lei/euro, iar cel mai puternic leu a fost in luna ianuarie, 4,3428 lei/euro.Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania, estimeaza, pentru finalul acestui an, un curs de 4,50 lei/euro.

Eugen Sinca, macroeconomic and fixed income analyst BCR, a declarat, pentru Agerpres, ca leul ar putea evolua in intervalul 4,4 – 4,7 lei/euro in anul 2013, pe fondul unui mediu politic intern mai stabil decat in 2012, dar a unor plati importante ale BNR si ale Ministerului de Finante catre FMI. „O depreciere brusca a leului va fi evitata si in viitor, deoarece inflatia se va situa in continuare peste tinta BNR, iar economia romaneasca va ramane sensibila la miscarile cursului de schimb”, a mai spus Sinca.

UniCredit Tiriac Bank estimeaza, pentru finalul acestui an, un curs de 4,55 lei/euro, iar pentru sfarsitul anului viitor, un curs de 4,68 lei/euro.

Analistii Raiffeisen Bank estimeaza o paritate de 4,650 lei la un euro, pentru luna martie 2013, de la nivelul actual de 4,470 lei la unu si apreciaza ca evolutiile de pe scena politica vor facilita discutiile cu Fondul Monetar International pe proiectul de buget pentru 2013.”Contrar asteptarilor noastre privind o usoara slabire a leului, moneda locala a castigat 1,2 la suta in fata euro. Pentru moment, majoritatea confortabila a aliantei USL (67% din locurile in Parlament) si numirea lui Ponta ca prim-ministru au eliminat riscurile ca tensiunea politica sa revina. Scena politica pare sa ramana linistita, in timp ce un nou cabinet urmeaza sa fie votat pana la sfarsitul anului, netezind drumul pentru negocierile cu FMI asupra proiectului de buget pe 2013, in prima parte a anului viitor”, arata analistii RZB.

Nivelul ridicat al randamentului titlurilor romanesti, intr-un mediu bogat in cash (randamentele au scazut cu doar 10 puncte de baza in ultimele saptamani) ar putea continua sa mentina apetitul pentru titlurile guvernamentale romanesti. In acest context, nu excludem ca rata de schimb leu-euro sa se mai ajusteze temporar, de la nivelul curent de 4,47 lei, subliniaza RZB. Crtistian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets, este de parere ca in general in perioada sarbatorilor lichiditatea si volatilitatea instrumentelor financiare sunt mai scazute decat de obicei.

„Foarte probabil cursul va consolida in intervalul 4,47-4,52 lei/euro (crestere spre 4,52 lei/euro, apoi tentativa de revenire spre 4,47lei/euro) in perioada urmatoare, insa evolutia din ultimele 4 luni a dus la aparitia unei formatiuni grafice amenintatoare (triunghi in analiza tehnica), ce indica o mai probabila continuare a trendului ascendent, cu tinta 4,7 lei/euro spre a doua jumatate a anului, un maxim istoric pentru cursul euro-leu. Un astfel de comportament al pretului reflecta asteptari de inflatie in crestere care nu va fi insotita de cresterea dobanzii de referinta”, a declarat, pentru Agerpres, Cochintu.

Ultimele stiri