Retelele sociale au devenit o constanta in viata multora dintre noi. Oamenii au ajuns sa petreaca mare parte din timpul lor in mediul online .
S-a mers atat de departe cu extinderea acestei vieti virtuale, incat exista voci care sustin ca daca nu ai cont Facebook sau LinkedIn nu existi. Unii dintre pecialistii in resurse umane vorbesc tot mai mult despre faptul ca social media le-a schimbat strategiile de recrutare multi dintre ei simplificandu-si munca datorita acestor baze de date unde exista un bazin de candidati destul de impresionant.Reţelele sociale au devenit un reper important pentru recrutori, care caută să releve şi alte aspecte ale personalităţii candidaţilor în afara competenţelor profesionale.
Si totusi, faptul că un profesionist are sau nu cont pe reţeaua LinkedIn, de exemplu, nu contribuie ultimativ la decizia de angajare. De asemenea, existenţa unui cont pe Facebook nu are relevanţă decât pentru conturarea profilului personal – cu excepţia cazurilor speciale când natura jobului necesită o persoană deosebit de discretă.
„Avantajul unui cont LinkedIn, de exemplu, constă în uşurarea sarcinii recrutorului de a găsi candidatul şi de a colecta informaţiile mai rapid. Sunt mulţi profesionişti de top din toate domeniile care nu au cont pe nicio reţea socială şi totuşi aceasta nu-i face cu nimic mai puţin atractivi pentru recrutori. Social Media este o sursă de informaţii din ce în ce mai importantă, dar nu un element eliminatoriu”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder, una dintre cele mai mari companii de recrutare din România.
Ce urmaresc recrutorii?
Adevarul este ca recrutorii studiaza cu mare atentie conturile de pe retelele online ale posibililor candidati, incercand sa stabileasca un portret social al celui vizat, dar asta nu inseamna ca informatiile luate de acolo sunt litera de lege. In Romania, reţeaua socială Facebook este considerată a avea o relevanţă destul de mică, întrucât recrutorii o asociază exclusiv cu viaţa privată a candidaţilor. Evident, în cazul în care viaţa privata aşa cum este ea oglindită pe contul de Facebook al unui candidat contravine cu valorile morale ale angajatorului, atunci persoana respectivă va fi evitată.
„În România impactul Facebook nu este nici pe departe comparabil cu cel pe care-l are în alte ţări din UE. Pe de altă parte, inexistenţa unui cont pe Facebook se poate constitui într-un avantaj pentru candidaţii la anumite poziţii care impun o maximă discreţie personală”, precizează Bogdan Florea. Singurele domenii pentru care contul pe reţeaua Facebook contează sunt media, marketing şi vânzări, pentru că denotă gradul de interaţiune personală de care este capabil candidatul.