9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialOprescu verifica veniturile bucurestenilor. Primarul Capitalei vrea sa scoata subventia la incalzire

Oprescu verifica veniturile bucurestenilor. Primarul Capitalei vrea sa scoata subventia la incalzire

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sorin Oprescu a solicitat ANAF o lista cu bucurestenii care au venituri lunare mai mari de 2.000 de lei pe membru de familie. Primarul general vrea sa detina acaesta statistica pentru ca se gandeste la posibilitatea ca persoanele care beneficiaza de astfel de sume sa platesca gigacaloria integral.

In felul acesta, administratia locala ii va putea ajuta sa-si plateasca facturile la incalzire pe locuitorii din Capitala care nu dispun de venituri prea mari.

Nu este elegant şi echitabil ca oamenii care au venituri de 2.000-2.500 de lei pe cap de locuitor să plătească subvenţionat gigacaloria. De ce să plătească dl. Oprescu, dl. Băsescu, preşedintele Camerei subvenţionat? S-o plătească integral, pentru că pot s-o facă. În schimb, deblochez bani din subvenţie pentru mai mulţi oameni care au nevoie şi au contracte pentru încălzire centralizată. Nu fac niciun fel de discriminare. Este uman ceea ce facem. Atâta timp cât este vorba de mai mulţi oameni care beneficiază de sprijin . Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez, şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani – să văd acum dacă se concretizează – o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 2.000-2.500 delei pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328 lei, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti”, a explicat Oprescu.

De doi ani pretul gigacaloriei nu mai este subventionat de la bugetul central, primariile fiind obligate sa se descurce dupa posibilitati pentru a tine cat de cat tariful la incalzire la un nivel acceptabil.

Cazul Capitalei este unul special, intre municipalitate si producatorul de agent termic , ELCEN, existand o serie de conflicte legate de niste datorii istorice pe care RADET trebuia sa le achite acestei companii. În 13 septembrie 2012, Guvernul a decis anularea penalităţilor istorice acumulate de RADET faţă de ELCEN, urmând ca cele două unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

Atât premierul, cât şi primarul general au arătat atunci că este necesar ca regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor să fie modificate, astfel încât să fie evitată acumularea unor noi penalităţi.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final. Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa un miliard de lei, la care se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă.

 

Ultimele stiri