Acasă Stirea zilei Vine sau nu vine? Apocalipsa, demontata de NASA mit cu mit

Vine sau nu vine? Apocalipsa, demontata de NASA mit cu mit

21

Conform apologetilor milenaristi si a cautatorilor de senzational cu orice pret, pe 21 decembrie, data la care se sfarseste calendarul maias, este data apocalipsei. NASA infirma si demonteaza aceste speculatii in cadrul unui comunicat de presa datat 22 decembrie, ce poarta titlul „De ce nu s-a sfarsit lumea ieri”, conform LiveScience.com, preluata de Agerpres.

Astfel, conform Agentiei Spatiale americane, aceste false predictii privind apocalipsa provin din intelegerea gresita a Calendarului maias, care se desfasoara in cicluri de cate 400 de ani, denumite „b’ak’tun”. Un astfel de b’ak’tun, cel de-al 13-lea, se incheie la 21 decembrie, in ziua solstitiului de iarna, moment care ar fi fost privit de maiasi drept incheierea unui ciclu complet al creatiei si inceperea unui nou ciclu. Daca civilizatia lor ar fi supravietuit pana in prezent, maiasii nu ar fi considerat sfarsitul unui ciclu calendaristic drept sfarsitul lumii, la fel cum nici noi nu consideram sfarsitul unui secol sau al unui mileniu drept sfarsitul lumii. Aceasta idee nastrusnica a apocalipsei maiase este de factura occidentala si a aparut recent, in ultimii 20 de ani, in urma interpretarii eronate (sau voit in cautare de senzational), a sistemului calendaristic maias.

Predictiile despre cum va arata aceasta apocalipsa variaza de la inceputul unei noi ere de pace si prosperitate pentru intreaga omenire si pana la producerea unui eveniment astronomic catastrofal care va duce la disparitia speciei umane. In sensul clarificarii situatiei si a risipirii temerilor, NASA publica o lista cu cele cinci cele mai comune predictii apocaliptice si motivele pentru care acestea nu se vor adeveri.

Prima predictie: Soarele ne va ucide pe toti!

Multi dintre apologetii sfarsitului s-au folosit de coincidenta ca Soarele intra in prezent in perioada sa (de asemenea ciclica) de maximum de activitate. Soarele trece prin astfel de cicluri de activitate puternica si relativ calm la fiecare 11 ani. Perioadele active sunt marcate de o crestere a numarului si intensitatii exploziilor solare. Unele explozii solare pot intr-adevar influenta Pamantul, atunci cand particulele ionizate emise de Soare interactioneaza cu atmosfera terestra, provocand intreruperi in functionarea sistemelor de telecomunicatii. Aceste particule ionizate sunt responsabile si pentru fenomenul aurorelor boreale sau australe.

Conform NASA, predictiile cu privire la producerea, la 21 decembrie, a unei furtuni solare cu potentialul de a devasta intreaga planeta nu se bazeaza pe realitate. Punctul de maxim al activitatii solare din ziua de 21 decembrie este unul dintre cele mai slabe din ultimii ani, conform heliofizicianului Lika Guhathakurta, de la NASA. Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta ne asigura ca nu exista nici macar vreun motiv de ingrijorare cu privire la producerea unei astfel de furtuni care sa ameninte sistemul de telecomunicatii, ca sa nu mai vorbim de o furtuna care sa puna in primejdie intreaga specie umana.

A doua predictie: Se vor schimba polii magnetici ai Pamantului

Deja este cea de-a doua cauza de ingrijorare invocata in predictiile apocaliptice ce este legata de electromagnetism. Aceasta predictie sustine ca dintr-o data, la 21 decembrie, se vor schimba, in mod catastrofal, polii magnetici ai Pamantului. Ca orice sperietura buna, si aceasta porneste de la o baza reala – polii magnetici ai Pamantului s-au mai inversat in cursul istoriei sale, dar niciodata in cursul unei singure zile, iar astfel de inversari nu au afectat viata de pe Pamant, conform dovezilor fosile existente, desi presupun o usoara crestere a nivelului de radiatii provenite din spatiu.

De asemenea, predictia cu privire la inversarea polilor magnetici este si extrem de dificil de facut. De la ultima astfel de inversare au trecut peste 780.000 de ani, iar in istoria planetei exista, de asemenea, o perioada de 30 de milioane de ani de stabilitate a polilor magnetici.

Predictia trei: temuta Planeta X se va ciocni cu Pamantul

Planeta X, denumita uneori Nibiru, nu exista. {i totusi unii sustin ca pe data de 21 decembrie se va ciocni cu Pamantul, impact catastrofal care va duce la disparitia tuturor formelor de viata terestre. Speculatiile despre „misterioasa” Planeta X au inceput in 1976, cand scriitorul Zecharia Sitchin a pretins ca a descifrat un vechi text sumerian care vorbea despre „planeta pierduta” Nibiru – care ar realiza o orbita completa in jurul Soarelui o data la 3.600 de ani – ceea ce ar fi explicat de ce aceasta planeta nu a fost descoperita cu ajutorul tehnologiei moderne. In 2003, o persoana care se prezenta drept „parapsiholog” si „comunicator cu extreterestrii”, Nancy Lieder, a avertizat ca aceasta planeta se va ciocni cu Pamantul. Data acestui presupus incident cosmic a fost apoi impinsa pana la 21 decembrie 2012, pentru a coincide cu sfarsitul ciclului din Calendarul maias, despre care am mai vorbit.

Este de domeniul evidentei ca o planeta care s-ar afla pe o traiectorie de cicnire cu Pamantul ar fi fost deja vizibila cu ochiul liber. De altfel, conform astronomilor, Nibiru ar fi trebuit sa fie cel putin la fel de stralucitoare pe cerul noptii ca si planeta Marte inca din luna aprilie a acestui an, daca acest scenariu ar fi fost adevarat. Avand in vedere capacitatea tehnologica actuala de a urmari corpurile ceresti, o astfel de planeta ratacitoare nu ar fi avut cum sa nu fie detectata.

„Daca ar fi existat, am fi vazut aceasta planeta apropiindu-se de ani de zile”, a precizat Don Yeomans, managerul programului NASA de monitorizare a obiectelor cosmice din „apropierea” Pamantului.

Predictia patru: Se va produce o aliniere a planetelor cu efecte devastatoare

Conform acestei predictii, planetele din sistemul nostru solar se vor alinia intr-un mod aparte la 21 decembrie, fapt care va afecta intreaga viata pe Pamant. NASA comunica, in schimb, ca nu se va produce niciun fel de aliniere speciala a planetelor, cel putin in urmatoarele cateva decenii. In plus, chiar atunci cand se produc astfel de alinieri, efectele lor pe Pamant sunt neglijabile. Au existat astfel de alinieri planetare in 1962, 1982 si 2000, si iata ca omenirea a supravietuit.

Predictia cinci: Pierdere completa a sistemelor electrice si de telecomunicatii

Acest zvon, care circula indeosebi sub forma de spam prin e-mail, sustine ca NASA ar fi anuntat o cadere completa a sistemelor electrice si de telecomunicatii pe Pamant intre 21 si 25 decembrie. Pe langa faptul ca ne-ar strica complet Craciunul, aceasta cadere ar urma sa provoace haos social si economic si anarhie, semnaland inceputul sfarsitului pentru cel putin trei sferturi din populatia Terrei. Evident, NASA a infirmat atat ca ar fi anuntat asa ceva, dar si posibilitatea producerii unei astfel de caderi, in ansamblul sau.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCodul Fiscal, schimbat in regim de urgenta
Articolul următorPentru Steaua si CFR Cluj, primavara europeana s-ar putea termina inainte de a incepe

1 COMENTARIU

  1. Este un titlu „misleading”. In Apocalspsa nu e vb exclusiv de astfel de fenomene, partea importanta e alta. O catastrofa cosmica (de tip asteroid, cometa, etc) poate fi sau nu, n-ar influenta decisiv evenimentele din Apocalipsa care sunt specific umane. Secundo, ce ati vrea sa spuna NASA? Un anunt catastrofal ar da nastere la haos social urias. In fapt, nu stim 100% ce se va intampla; de ce trebuie sa planificam totul? Oare Universul n-are mecanismele sale de feedback, mult mai subtle?