15.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialSanatateZece plante ucigase pe care le ingrijim "linistiti"!

Zece plante ucigase pe care le ingrijim „linistiti”!

in:

Stiri pe acelasi subiect

ricinus174. Boabe de ricin (Ricinus communis)

Despre:

Numele botanic al plantei de ricinus provine din latina care insemna capusa. Alte denumiri dupa forma frunzei „Christuspalme” (Palma lui Cristos), „Kreuzbaum” (Arborele crucii), de acea probabil mai este si numit „Wunderbaum” (Arborele minune). Din semintele de ricin se extrage „uleiul de ricin” care contine ricina o substanta cu efect purgativ. Pe langa utilizarea lui in medicina, uleiul de ricin este extins folosit in industria chimica, posedand o caracteristica unica, ce consta in existenta unei grupe hidroxil „-OH”, legata de lantul de carbon. Aceasta ii confera vascozitatea ridicata si solubilitatea in alcool la temperaturi relativ mici. In Brazilia, ricinul este o planta care se dezvolta in abundenta, iar uleiul de ricin este deja folosit ca si „biodiesel” in regiunile sarace ale tarii.

La noi este cunoscuta mai mult ca si planta medicinala anuala cultivata in Banat, Baragan, Dobrogea, Campia Dunarii. Tulpina are culoare verde sau rosie. Florile au fie culoare galbena fie culoare roscata.

Frunzele sunt mari ca dimensiune, de forma palmei. Fructul este o capsula, cu 3 seminte roscate sau cenusii. Ricinul infloreste din luna iulie pana in septembrie.

In scp fitoterapeutic se folosesc semintele. Recoltarea se face in luna august sau septembrie.

Planta contine ulei, gliceride, lipide, lectine, proteine, enzime, vitamina e,

Ricinul are efect purgativ, laxativ, antimicrobian. Este cultivat si ca planta ornamentala.

De ce este ucigasa?

Consumul ricinului fara avizul medicului sau supradozarea, determina diaree, alergii, iritatie gastrica, greturi, varsaturi, tahicardie, colaps, spasme musculare, nefrite, deces.

 

Ultimele stiri