10.4 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăStirea zileiPrahovaCum arata Vama Verde - secretul salbatic al turismului prahovean!

Cum arata Vama Verde – secretul salbatic al turismului prahovean!

in:

Stiri pe acelasi subiect

De Vama Veche toata lumea a auzit, dar de Vama Verde stiu mai mult localnicii. Cu toate acestea, este un loc splendit, unde te poti relaxa in salbaticie.

Neoficial se cheamă Vama Verde, şi se doreşte a fi un loc unde fiecare să se simtă de parcă ar fi la el în curte, fără bilet de intrare, fără bani pentru cazare, fără fiţe, fără mofturi. Locul există de ani de zile, dar a fost descoperit recent de o mână de oameni care tânjesc după natură exact aşa cum este ea şi au dat de veste şi altora.

  Se află la doi paşi de Băile Sărate Telega, pe dealul din spatele vechiului complex turistic, acum într-o evidentă stare de degradare. Poate că cei care obişnuiau să-şi petreacă verile în saramura de la Telega au simiţit că ceva este în neregulă la vechea bază de tratament. Alunecările de teren au afectat serios complexul vechi, iar investitori care să salveze locul au întârziat să-şi facă apariţia, aşa că turiştii au căutat altceva şi au găsit peste deal.
Aici s-a format un alt lac, ceva mai mare şi cu o apă cu o salinitate mult mai ridicată decât a „fratelui” său. Chiar dacă „noua baltă” este proprietate privată, accesul este permis oricui se încumetă să urce muntele de sare. Drumul până la Vama Verde nu este chiar uşor şi asta tocmai pentru că nimic nu este amenajat acolo.


Citeste si:

”Survivorman” Les Stroud traieste in Muntii Fagaras doar cu plante si salbaticiuni!

Cresc peste tot in Romania. Plantele care te ajuta sa RENUNTI la fumat!


Trebuie urmată cu mare atenţie cărarea care ocoleşte stâncile de sare care ţâşnesc din ce în ce mai agresive, mai tăioase şi mai înalte din pământ lăsând în jurul lor hăuri adânci de câţiva metri. Pământul din jurul acestor creste de sare este clisos după ploaie şi sfărâmicios în timp de secetă, aşa că atenţia trebuie sporită.
Peisajul este pe cât de spectaculos pe atât de periculos, dar efortul merită. Odată ajunşi în vârful dealului, se deschide un platou, nu mare, dar suficient încât să poată fi transformat într-un loc de plajă improvizat sau chiar în zonă de campare în cazul în care doriţi să petreceţi mai mult decât o zi acolo. Până la lac trebuie coborât vreo zece metri în valea ca o pâlnie. Drumul este uşor, chiar dacă de sus pare treabă serioasă să ajungi în apă.
Despre acest lac nou se spune că ar fi în proprietatea uni câmpinan (Gimi Palada), dar este administrat de Marius Constantinescu, un bucureştean care încearcă să facă în aşa fel încât cei care aleg să se relaxeze la saramură, să se simtă bine. Singurul lucru pe care îl cere turiştilor este să nu lase gunoaie în urma lor, în rest, distracţie şi voie bună. Anul trecut Marius Constantinescu şi alte câteva persoane care au simţit pe pielea lor beneficiile aerului şi apei sărate au avut chiar şi o tentativă de festival. Cu mult umor l-au denumit Moka Eco Fest, un fel de petrecere câmpenească, la foc de tabără, iar anul acesta va fi organizată cu siguranţă şi ce-a de-a doua ediţie, promite Constantinescu. Pentru a participa nu este nevoie decât de o pălărie de soare, un prosop şi nelipsitele table. Restul vine de la sine.

Sursa: observatorulph.ro

Ultimele stiri