9 C
București
miercuri, februarie 21, 2024
AcasăACTUALITATECulturaCredinciosii din toata tara sarbatoresc astazi UN MARE SFANT! Tu stii cine...

Credinciosii din toata tara sarbatoresc astazi UN MARE SFANT! Tu stii cine a fost?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ce patesti daca minti la spovedanie: Explicatiile preotilor

Taina Spovedaniei este foarte importantă pentru credincioși. Aceștia nu...

Presedintele Iohannis, surprins de credinciosi la o mănăstire din Constanța

Președintele Klaus Iohannis a fost surprins la mănăstirea "Peștera...

Sfântul Teodosie de la Brazi este prăznuit, marți, 22 septembrie, de Biserica Ortodoxă. Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în tinuțul Vrancei.

A intrat de tanar in monahism. Datorita culturii sale este numit secretar la cancelaria manastirii Bogdana. Mai tarziu, in calitate de egumen, se ocupa de reconstruirea acestui asezamant. In anul 1670 a fost hirotonit episcop de Radauti, iar in 1671, episcop de Roman, scrie realitatea.net.

Din cauza plecarii Sfantului Dosoftei in Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant. Moldova era condusa la acea vreme de domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, o persoana fidela otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova il vor alege ca mitropolit pe Teodosie. Pastorirea sa in calitate de mitropolit nu va dura decat un an, din cauza faptului ca i-a cerut domnitorului sa puna capat asupririi otomane.


Citeste si:

Aceste alimente SUNT INTERZISE astazi, in sfanta zi a Crucii!

Credinciosii cer preotului sa schimbe lingurita! SFANTA IMPARTASANIE transmite boli si este periculoasa!


La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleaca la Focsani. Aici s-a ocupat cu reconstruirea Manastirii Brazi. La cererea sa este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, o persoana instruita in tainele monahismului.

In anul 1688, pe cand se afla la Focsani, ierarhul a fost rapit de prietenii domnitorului Dumitrascu Cantacuzino si dus in Tara Romaneasca. Aici a fost chinuit timp de zece saptamani.

In toamna anului 1694, tatarii au navalit si la schitul Brazi. Acestia i-au cerut sa le predea avutul si obiectele de pret. Pentru ca Sfantul Teodosie a refuzat, acestia i-au taiat capul.

Ultimele stiri