11 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDosarDe ce sa ne temem? Cat este de puternica Rusia in actiunile...

De ce sa ne temem? Cat este de puternica Rusia in actiunile sale militare si cum raspunde NATO?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Peste 70.000 de romani detin arme de foc letale

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în...

Rusia acuza ca Romania ca este furnizor principal de arme in Ucraina, alaturi de SUA, Marea Britanie si Polonia

Occidentul intensifică ajutorul militar pentru Ucraina, SUA, Marea Britanie,...

Primele imagini cu armamentul de razboi trimis de Romania in Ucriana

Pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker a fost...

Articolul integral din The Potomac Foundation:

„Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina este acum în luna a 25-a. Ceea ce a început ca o intervenție de superputere, relativ fără vărsare de sânge, în Crimeea s-a transformat într-o insurecție separatista in regiunea Donbas si sunt  de fapt doi ani de război  real. În ciuda încercărilor repetate de a negocia o încetare a focului, conflictul din Ucraina a implicat cea mai mare inclestare de forte din Europa de la al doilea război mondial incoace.

La fel ca și Războiul de Yom Kipur, desfasurat acun 40 de ani, războiul ruso-ucrainean este un  camp de testare a ceea ce pot deveni  câmpurile de luptă viitoare. Ceea ce urmează sunt 10 dintre lecțiile cele mai critice pe care armata SUA trebuie să le  învețe din acest conflict.

Razboiul de noua generatie

În această lume complexă și nesigură, Rusia reprezintă o amenințare reală pentru aliații SUA, pe teritorii bine definite. Cu toate că intențiile  președintelui rus, Vladimir Putin, ar putea fi imposibil de cunoscut, se stie in mare care este planul său de joc . Se numește „război de nouă generație” și  vizează punctele slabe occidentale, nu punctele forte. Războiul de  generație nouă rusesc  se deosebește de conceptul occidental al conflictului  hibrid, in sensul in care care combină atât low-end, implicarea ascunsa a statului agresor,  cu high-end, implicarea directă ca superputere  și multa propaganda.

Aspecte ale acestei strategii au fost evidente mai devreme în Cecenia și Georgia, dar în Ucraina Rusia este in faza de testare și perfecționarea acestuia. Așa cum se practică în Ucraina, războiul  de nouă generație rusesc  se manifestă în cinci elemente componente:

Subversiune politică: Introducerea agenților de propagandă clasica sau propagandă politică, operațiuni de dezinformare care folosesc mass-media moderna  pentru a exploata diferențe lingvistice sau  etnice, corupție, compromiterea oficialilor locali.

Delegarea puterii:  cucerirea centrelor locale guvernamentale: secții de poliție, aeroporturi și depozite militare; inarmarea si pregatirea insurgentilor, crearea de puncte de control și distrugerea infrastructurii de transport; atacuri cibernetice compromițătoare; blocarea comunicațiile victimelor; referendum fals cu o reprezentare a unui singur partid și înființarea unei „Republici Populare” sub tutela rusă.

Intervenție: Desfășurarea forțelor rusești la granița cu exerciții bruște pe scară largă, care implică forte la sol, navale si aeriene; introducerea clandestină de arme grele către insurgenți; crearea de centre de formare și de logistică  adiacente la frontieră; angajamentul  așa-numitelor grupuri tactice de voluntari ce formeaza batalione de arme combinate; integrarea trupelor de voluntari în formațiuni de nivel superior, care sunt echipate, susținute și conduse de ruși.

Descurajarea constrîngerii prin intimidare: alertarea fortelor strategice; desfășurarea înaintata a vectorilor de transport nuclear tactici; manevre locale  și intercontinentale; patrularea aeriană agresivă a zonelor învecinate pentru a inhiba implicarea altora.

Manipulare, Negociere: Utilizarea și incalcarea abuziva a acordurilor de incetare a focului, negociate cu Vestul, pentru a  înarma insurgentii; lovirea puternica a  adversarului, în scopul inhibarii altor state de a ajuta sub frica escaladarii; divizarea alianței occidentale oferind  stimulente economice; negocieri telefonice selective și repetitive cu un partener de securitate favorit.

Spre deosebire de politicienii occidentali, conducerea rusă înțelege aceste opțiuni militare și le interpreteaza  ca un Stradivarius.

Ultimele stiri