Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat, ieri, ferm, declaratiile liderilor politici ai Puterii, incepand cu Ion Iliescu si terminand cu premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu, care au atacat dur Parchetul General si pe procurorii care participa la anchetele penale privind referendumul.
„CSM ia act cu profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei, aflate in curs de derulare”, se arata intr-un comunicat de presa de ieri al Consiliului Superior al Magistraturii. CSM arata ca activitatea procurorilor se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic.
„Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive”, a subliniat presedintele CSM, Alina Ghica. Acesta a adaugat ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din 24 mai 2007, ca „procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca”.
Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, conducerea CSM arata ca a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.
Conducerea Consiliului reitereaza „apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei, avand in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statueaza suprematia legii si independenta actului de justitie, ca elemente cheie in arhitectura institutionala a Romaniei”.
In plus, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, ieri, Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile publice „de natura sa afecteze independenta justitiei” facute de presedintele interimar, Crin Antonescu, presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, si primului ministru Victor Ponta. CSM considera ca cei trei au facut „sustineri si declaratii nepermise intr-un stat democratic si cu ignorarea profunda a principiilor constitutionale ale separatiei puterilor in stat”.
De departe, cel mai delirant si in acelasi timp penibil atac la adresa procurorilor l-a avut ieri USL, prin vocea deputatului PSD Bogdan Niculescu Duvaz:
„Vreau sa ma refer la abuzurile pe care procuratura le produce in acest moment. Procuratura a intervenit in mod nejustificat, incalificabil, intr-un sistem democratic, in intentia, pe de o parte, de a crea impresia ca votul a fost fraudat, iar pe de alta parte pentru a timora cetatenii. (…) O avertizez pe doamna Laura Codruta Kovesi ca raspunderea penala atinge si pe procurori in legatura cu abuzul in functie. (…) Ma refer la abuzul in serviciu. Atrag atentia intregului corp al Procuratorii – si DNA, si Parchetul General, si Laura Codruta Kovesi – ca abuzul in serviciu dovedit in ancheta duce la pedepsirea inclusiv a procurorilor”, a spus Duvaz.
[quote type=”medium” align=”right”] „Toate abuzurile care se fac acum in incercarea de a sustine revenirea la Cotroceni a presedintelui demis nu vor ramane nepedepsite in tara asta. (…) Procurorul poate fi chemat si in fata Parlamentului, si in fata presedintelui. E obligat sa raspunda, dar cu prioritate in fata CSM. Sunt convins ca Laura Codruta Kovesi va da explicatii in fata CSM si in fata opiniei publice”, a spus Duvaz. [/quote]
In plus, ca sa se umple de penibil, Duvaz considera ca Parchetul General ar trebui sa deruleze anchete si in zonele unde s-a votat mai putin, nu doar in cele in care prezenta a fost de peste 100%.