13.2 C
București
luni, martie 18, 2024
AcasăStirea zileiConstantaGALERIE FOTO - Aceasta este cea mai frumoasa bucatica din Romania, PARADISUL...

GALERIE FOTO – Aceasta este cea mai frumoasa bucatica din Romania, PARADISUL dintre Marea Neagra si Dunare! Cum arata astazi Gura Portitei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dacă vrei să mergi la mare și nu îți plac plajele comerciale și ai prefera o plajă mai sălbatică atunci poți merge la Gura Portiței din Delta Dunării.

Drumul spre Gura Portiţei trece prin Jurilovca, cea mai mare aşezare de pescari din ţara noastră. Din miniportul turistic, care dispune de 70 de locuri de acostare, poţi lua vaporaşul, o rapidă sau o ambarcaţiune mai lentă, informează adevărul.ro. O călătorie de la Jurilovca la Gura Portiţei, zonă care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu rapida, se face într-un sfert de oră, iar cu o ambarcaţiune mai lentă faci şi o oră.

13695950_271735783193966_777930573_n

(foto: guraportitei.ro)

Plaja în lungime de patru kilometri este împărţită în mai multe sectoare: publică şi strict protejată. Cea mai mare parte a fâşiei de nisip este interzisă turiştilor. Ea este despărţită de restul zonei de un gard. Peste zona interzisă sunt stăpâni doar pescăruşii.

13689291_271735793193965_502340995_n

(foto: guraportitei.ro)

Doar o întindere mare de nisip şi grămezi imense de scoici, ce se pot culege cu găleata. Speriaţi de orice om care le încalcă intimitatea, pescăruşii îşi iau zborul şi se refugiază pe apa în culori de cleştar.

Plaja-Gura-Portitei

(foto: financiarul.ro)

La marginea plajei publice sunt zeci de căsuţe de lemn, vopsite în alb şi albastru, culorile lipoveneşti, ce stau la dispoziţia turiştilor. Sunt aproape toate închiriate.

Gura-Portite2-ww

Gura-Portitei-ww

(foto: financiarul.ro)

Până în anii 1965-1970, Gura Portiţei era o deschidere largă, de unde şi numele, şi avea legătură cu Marea Neagră, iar apa Lacului Goloviţa era salmastră. Nicolae Ceauşescu a vrut să folosească apa din lac la irigaţii, după ce aceasta urma să fie dulce, şi astfel s-a închis fâşia de nisip la Marea Neagră, pentru a se desaliniza lacul. Se urmărea, totodată, creşterea populaţiei de peşte de apă dulce. Bararea s-a făcut cu nisip, piatră şi stabilopozi.

Gura-Portitei

(foto: descopera.ro)

poza-plaja-gura-portitei-1

(foto: infopensiuni.ro)

După ce s-a construit digul, marea nu a mai comunicat cu lacurile. Au dispărut mai multe specii de peşte, care înainte se găseau din abundenţă, cum ar fi chefalul şi calcanul. Peştele îşi depunea icrele în apa lacului, însă cum s-au schimbat condiţiile din lac, a fost influenţată şi reproducerea lui.

Ultimele stiri