10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATECulturaGrigorescu, Tonitza, Pallady, Petrascu, Andreescu si Baba „vin” la Licitatia de Craciun

Grigorescu, Tonitza, Pallady, Petrascu, Andreescu si Baba „vin” la Licitatia de Craciun

in:

Stiri pe acelasi subiect

Alexandru Tipoia, Turci la BalcicEvenimentul anului pentru piata de arta din Romania va avea loc pe 19 decembrie, cand Artmark organizeaza Licitatia de Craciun.

Dupa un turneu-fulger prin Cluj-Napoca si Iasi, colectia de iarna a capodoperelor artei romanesti si ale artei decorative europene se reintregeste la Bucuresti pentru a se pregati de regalul artistic din 19 decembrie. Licitatia de Craciun aduce in atentia pasionatilor doua lansari de carte, incepand cu ora 17:45. Una dintre acestea este „Artisti evrei din Romania moderna” scrisa de Prof. Dr. Alexandru Florian, Monica Enache si Valentina Iancu, publicata la Editura Noi Media Print. Criticul de arta Magda Carneci face parte dintre invitatii de marca. Cea de-a doua carte este „De vorba cu Marcel Chirnoaga”, avandu-l ca autor pe Vasile Petrovici, cunoscut colectionar de arta si secretarul Societatii Colectionarilor de arta din Romania.

Brosa Cartier de colectiePrintre loturile-vedeta ale licitatiei anului, picturile maestrilor Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Ioan Andreescu sau Corneliu Baba, isi fac loc capodoperele bijuteriei si artei decorative europene: „Pasarea paradisului”, o brosa Cartier de colectie, realizata in 1954 din aur si platina, decorata cu diamante si rubin (valoare estimativa 8.000 – 12.000 euro), un pocal Neo-baroc cu capac, din argint Neresheimer & Sohne, piesa monumentala de colectie de la sfarsitul secolului al XIX-lea care demonstreaza maiestria orfevrariei germane (valoare estimativa 2.500 – 4.000 euro), precum si un inel de seara din platina, decorat cu pavaj de diamante, realizat in a doua jumatate a secolului al XX-lea (valoare estimativa 4.000 – 6.000 euro).

Eustatiu Stoenescu, Portretul unei aristocrate

Unele dintre cele mai reusite portrete ale pictorilor romani prezente in Licitatia de Craciun isi asteapta viitorii proprietari: „Portretul unei aristocrate”, semnat de artistul de talie internationala Eustatiu Stoenescu (valoare estimativa 18.000 – 25.000 euro), „Odalisca”, portretul de sorginte orientalista realizat de pictorul Francisc Sirato (valoare estimativa 14.000 – 24.000 euro), opera ce a participat in anul 1931 la „Exposition d’art roumain moderne a l’occasion de la XXVIIème Conference de l’union interparlamentaire” sau „Turci la Balcic”, de Alexandru Tipoia (valoare estimativa 3.000 – 5.000 euro), un dublu portret care a facut parte din Expozitia retrospectiva “Alexandru Tipoia” de la Muzeul National de Arta al Romaniei, in anul 1998.

Francisc Sirato, OdaliscaPocal Neo-baroc

Ultimele stiri