Interviu cu Vasile Mardare: Folkul te face mai intelept! Folkul n-a facut rau nimanui!

30 de ani de muzica folk, albume, spectacole! O viata pe care Vasile Mardare o traieste prin intermediul muzicii folk, transmitand-o mai departe generatiilor intregi care au indragit chitara. Cu ocazia venirii primaverii va oferim drept Martisor un interviu cu Vasile Mardare, realizat de Adrian-Vladimir COSTEA. Totodata, va invitam sa achizitionati ultimul album al lui V. Mardare aparut in acest an “Eu si prietenul meu 2… Povestea continua”. Daca aveti ocazia de a ajunge la un concert al lui Vasile Mardare, nu ezitati sa va rezervati un loc. Pentru ca sensibilitatea, profesionalismul, daruinta nu dispar vreodata. Povestea continua: O primavara frumoasa si plina de realizari!

Au fost primavareri de copil fara frica
In jocuri si-n vise si albe povesti
Cand lumea era doar frumoasa si mica
Si nu te grabea ca sa cresti.

Azi ninge si iarna e rece si trista
Pe fata mea viata isi sapa un drum
Am strans amintiri de-o viata-n batista
O viata trecand ca un fum.
(Vasile Mardare, Anotimpuri)

 

Vasile Mardare Povestea continua– Buna ziua, va multumesc pentru bunavointa de a-mi oferi acest interviu. Va cer scuze daca voi da dovada de stangacie in formularea intrebarilor. Avand in vedere faptul ca primavara se aproprie, va propun ca acest interviu sa fie un martisor pentru doamnele si domnisoarele care il vor citi. Pentru inceput, va rog sa-mi spuneti ce reprezinta pentru dumneavoastra Femeia?
Ca sa nu spun cuvinte mari, desi merita, femeia pentru mine este si va fi simbolul umanitatii.
– Ce admirati la o femeie? Daca-mi permiteti, ce nu ar trebui sa faca femeia pentru a nu-si pierde stralucirea?
In primul rand admir prezenta de spirit in anumite situatii. Ca sa nu-si piarda stralucirea ar trebui sa nu-si piarda zambetul. O femeie trista, desi, uneori straluceste si-atunci, pare o femeie stearsa. Poetul Adrian Paunescu scria “Imi place mai mult cand esti trista”…
– Ce inseamna pentru dumneavoastra zilele de 1 si 8 martie? Povestiti-mi, va rog, despre o experienta care v-a marcat pana in acest moment referitoare la aceste sarbatori.
In fiecare an sunt marcat de aceste sarbatori. Am o familie grozava, sotia mea imi este alaturi mereu, asa ca si eu, in fiecare an ma bucur alaturi de ea de aceste sarbatori. Cea mai frumoasa experienta a fost cand fetita mea, la 5 ani a acceptat sa vina in studio si sa imprime vocea pentru un cantec de 8 martie.
– Ce loc ocupa Femeia in cantecele dumneavoastra?
Primul.
– Care sunt avantajele si obstacolele cu care v-ati confruntat din momentul in care ati inceput sa cantati? Ce inseamna pentru dumneavoastra muzica folk?

Avantaje nu sunt decat unul. Ai multi prieteni si cunosti foarte multi oameni adevarati. Obstacole sunt cu duiumul. In primul rand partea financiara. Fara bani nu poti rezista pe piata muzicala. Pentru un disc platesti multi bani. Si asta deoarece la noi nu avem producatori adevarati. Avem numai escroci, care te mint, platesti tu tot si la urma te alegi cu nimic. Ma refer aici in special la muzica folk. Muzica folk pentru mine e viata. Asa stiu eu sa traiesc. Este muzica pe care eu o consider cea mai la indemana pentru a deveni mai intelept, mai bun.
– Care sunt planurile dumneavoastra de viitor? Ce doriti sa faceti in urmatoarea perioada?

Anul acesta se implinesc 30 de ani de cand am urcat prima data pe o scena in calitate de folkist. Asa ca, m-am gandit la un mare spectacol cu invitati de toate nivelurile din folk si cred ca voi scoate si un best of care sa cuprinda cele mai indragite piese ale mele. Ce-o mai fi om mai vedea:)

 

– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea dumneavoastra personala ?i profesionala? Car au fost Mentorii care v-au “identificat” si “modelat” talentul?

Sunt mai multe persoane. Vasile Seicaru, Cristian Buica, Hrusca… dar cel mai mult a crezut in mine Adrian Paunescu.

 

– Ce alte pasiuni va caracterizeaza?

Pescuitul, filmul, sunetul…

Vasile Mardare

– Daca ar fi sa alegeti un cantec, un cuvant sau o carte care sa va caracterizeze, ce ati alege?

Un cuvant: OM.

 

– Va multumesc frumos pentru timpul oferit. Va doresc sa aveti parte in continuare de impliniri in fiecare seara de folk. Va multumesc pentru faptul ca aveti grija ca Stefania IACOB sa straluceasca la cel mai inalt nivel!

Si eu va multumesc si va doresc un an mai bun si voua si cititorilor!
PS: As mai avea un mesaj pentru cititori. Veniti la spectacolele de folk! Folkul n-a facut rau nimanui!