Fumul de narghilea contine mai multe substante cancerigene, cu efecte imediate asupra organismului, scrie observator.tv.

În timpul acestei activităţi sunt produse substanţe chimice cancerigene, asociate cu un risc mărit de leucemie, arată un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la San Diego State University

Fumatul narghilelei îi expune pe utilizatori la niveluri mari de benzen, un compus chimic cancerigen, despre care numeroase studii arată că favorizează apariţia multor cancere cu mortalitate mare, inclusiv a leucemiei.


Citeste si:

Uite cum sa te protejezi de CANCER, daca nu vrei sa renunti la FUMAT!

Se intampla in Romania: Femei gravide puse sa fumeze gaz ilariant inainte de nastere!


Benzenul este un compus toxic întâlnit în tutun şi cărbune. În clasificarea U.S. Naţional Toxicology Program, el este încris drept un cancerigen din grupa 1, ceea ce înseamnă că s-a demonstrat deja că produce cancer la oameni. Conform datelor OMS, nu există un nivel sigur de expunere la acest compus.

Studiul cercetătorilor de la San Diego State University, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a analizat nivelul de acid S fenil-mercapturic (SPMA), un produs de metabolism al benzenului, din mostre de urină provenite de la 105 fumători de narghilea şi 103 nefumători.

Mostrele au fost prelevate înainte şi după participarea la o întrunire la care se fumaseră din narghilea, fie într-un bar ce oferea această activitate, fie într-o locuinţă particulară.

Rezultatele au arătat că nivelul de SPMA la fumătorii de narghilea a crescut de 4,2 ori după ce fumaseră într-un bar şi de 1,9 ori după ce fumaseră într-o casă particulară.

Spre surprinderea cercetătorilor, chiar şi cei care nu fumaseră, dar participaseră la aceste întâlniri, au prezentat o creştere de 2,6 ori a aportului de benzen. Acest fapt arată că şi nefumătorii inhalează cantităţi mari de substanţe toxice şi cancerigene generate prin arderea cărbunelui şi a tutunului.