35.6 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaLicitatia de Toamna- Mari Maestri ai Picturii Romanesti. Nicolae Tonitza este prezent...

Licitatia de Toamna- Mari Maestri ai Picturii Romanesti. Nicolae Tonitza este prezent cu tabloul “Catrina”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nicolae Grigorescu, intr-o viziune moderna

Primul eveniment marcant pentru piata de arta din Romania,...

Arta atrage tot mai multi investitori. Ce artisti s-au vandut bine in 2012

Piata de arta si-a continuat cresterea si in 2012,...

Evenimentul sezonului pe piata de arta este organizat de Artmark la sfarsitul acestei luni. Licitatia de Toamna- Mari Maestri ai Picturii Romanesti va prilejui intalnirea cu operele de arta apartinand celor mai bine vanduti pictori romani din toate timpurile. Valoarea acestor capodopere insumeaza peste un milion de euro.

In cadrul licitatiei urmeaza sa fie prezentate 135 de tablouri semnate de 100 de maeştri pentru care de-a lungul timpului au licitat mii de iubitori de artă. Organizatorii au ales cel mai bine cotaţi artişti ale căror picturi au fost vândute în licitaţii publice în perioada anilor 1990 – 2012.

Evenimentul este dedicat artei de prestigiu. De aceea, nu va lipsi Nicolae Tonitza, deţinătorul recordului pentru cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată pe piaţa românească („Nud în iatac”, 290.000 de euro, Licitaţia de Iarnă Artmark 2011).Colectionarii vor avea ocazia sa cumpere tabloul intitulat „Catrina”, operă ce o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuţă Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele sau Ernst Ludwig Kirchner. Lucrare unică, de o deosebită valoare, pictura este evaluata între 100 şi 200 de mii de euro.

La licitatia din 31 octombrie este prezentata si opera “Natură statică cu flori, carte şi lămâi”, estimată la 10-16.000 de euro, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, achiziţionată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei “Faust”.

O lucrare rarisimă, emblematică pentru istoria naţională, provenind dintr-o importantă colecţie belgiană, este uleiul pe pânză intitulat „Descătuşarea României”, semnat de Gheorghe Tattarescu, promotorul neoclasicismului românesc, având o valoare estimativă de 5.000 – 10.000 de euro. Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria „tezaur naţional”.

Este una dintre cele trei reprezentări ale „României descătuşate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

 

Nici pictura lui Grigorescu nu putea să lipsească de la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât maestrul domină clasamentul cu şapte picturi vândute cu peste 200.000 euro.

Evaluata la 18.000 – 32.000 de euro, opera „Ţăncucuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure”, accentuează recurenţa tematicii bucolice, Grigorescu fiind, totodată, primul care introduce curentele celebre ale epocii în arta românească: realismul dar, mai ales, impresionismul.

Mult aşteptatul eveniment al toamnei readuce pe scena pieţei de artă opere semnate şi de alţi artişti de top precum Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold şi Gheorghe Petraşcu şi mulţi alţii.Iubitorii de artă se vor putea delecta timp de două săptămâni cu picturile acestora, vizitând expozitia inedită a celor mai bine cotaţi 100 pictori români, organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucuresti, în perioada 19 – 29 octombrie, iar în ziua licitaţiei, 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.

 

Ultimele stiri