Maestrul Gheorghe Zamfir, CEL MAI MARE INTERPRET ROMAN LA NAI din toate timpurile, implineste 75 de ani! A dus numele Romaniei pe scenele lumii!

În 2013, în semn de omagiu, prilejuit de împlinirea a 55 de ani de carieră artistică, Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, în parteneriat cu Asociația de Tineret Ecou și Centrul de Cultură Arcuș, organizează prima ediție a Festivalului Naiului „Gheorghe Zamfir”, care s-a desfășurat în perioada 21-25 aprilie la Sfântu Gheorghe, Arcuș și Brașov.

zamfir 3În perioada 11-13 septembrie 2015 a avut loc a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir, la Găeşti, localitatea natală a muzicianului.

În fine, la începutul anului 2016, Gheorghe Zamfir s-a recăsătorit cu tânăra Nicoleta Beca, cântăreaţă de muzică populară (30 de ani), pe care a cunoscut-o în anul 2008, la o emisiune de televiziune.

Printre numeroasele medalii, premii şi decoraţii pe care maestrul le-a primit se mai regăsesc, de două ori medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei „Artă-Științe și Litere” a Franței, de două ori Premiul Academiei „Charles Cros”, premiile „Țitera de aur” în Franța și „Săgetătorul de Aur” în Italia, discuri de aur în Elveția și Germania.

Este medaliat cu aur al Asociației de Muzică de Divertisment din Franța și Mare Ofițer al Franței, a primit titlul de Merit Artistic al Franței, Cavaler al Belgiei, este medaliat cu aur de Ducesa de Luxemburg și Diplomat de Onoare al Universității Sorbona.

Albumele înregistrate de-a lungul carierei s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare în întreaga lume, ceea ce i-a adus zeci de discuri de aur și de platină pentru recorduri de vânzare în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă – peste 120 de discuri de aur și de platină, în total.

Pentru a marca împlinirea a 75 de ani de viaţă, maestrul Gheorghe Zamfir a programat, pe 5 aprilie, la Hard Rock Cafe, un concert aniversar.


Video: youtube TVR2

Sursa: Rador