De Lasatul secului credinciosii tin cont de toate traditiile si superstitiile din neam in neam. Gospodinele spala toate vasele in care au pregatit bucatele pentru masa sarbatoreasca, apoi le asaza pe masa cu gura in jos in noaptea ce deschide Postul crestin.
Exista credinta ca in acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo si nu-i va ispiti pe crestinii din acea casa sa renunte la post.
In ziua sarbatorii, o alta traditie se refera la o interdictie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spala, nu se tese, nu se face curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre in acea gospodarie.
Masa sabatoreasca este asezata la rasarit, langa icoana, iar fata de masa este alba si in mijlocul ei se asaza o paine si sare. Mesenii gusta intai o bucata de paine inmuiata in sare, obicei traditionale care aminteste de ospitalitatea populara.
De Lasata Secului se fac placinte cu branza, se bea vin si se mananca friptura. Superstitiile spun ca daca pieptul gainii aduse la masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa. Dimpotriva, daca pieptul este slab se prevesteste o iarna blanda si o vara rodnica.
Se spune ca nu e bine sa arunci resturile de la masa de Lasata Secului decat spre Rasarit, altfel pasarile vor ciuguli toata recolta de boabe. Pentru a fi feriti de pagube, gospodinele trebuie sa aseze oalele cu gura-n jos.
Sursa: crestinortodox.ro