9.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATETurismSankt Petersburg si maretia unui Imperiu

Sankt Petersburg si maretia unui Imperiu

in:

Stiri pe acelasi subiect

A rasarit din mlastinile Nevei in urma cu peste trei secole din ordinul tarului Petru cel Mare. A fost un rezultat al ambitiilor, pasiunilor si nebuniei unui rege. Astazi il gasim la fel de stralucitor chiar daca e lipsit de tarii care l-au facut celebru.

Piatra de temelie a orasului de pe Neva a fost pusa de Petru cel Mare in anul 1703, dupa ce a recucerit zona (Ingria) de la sudezi. Legenda spune ca tarul, in dorinta lui de a construi o ,,fereastra spre cultura europeana’’, a interzis locuintele din piatra in tot imperiul pentru ca toti mesterii pietrari sa se ocupe de ridicarea orasului. Mai mult, toti boierii rusi au fost obligati sa-si faca o casa pe malurile Nevei.

Intai s-a numit Sankt Piterburh, dupa numele sfantului protector al tarului (apostolul Petru in olandeza) apoi Sankt Petersburg pana in 1918. Pana la aceasta data a fost si capitala Imperiului Tarist. Intre 1918 si 1924 s-a numit Petrograd, apoi Leningrad, pentru ca din 1991 sa se revina la Sankt Petersburg. Este al doilea oras ca marime din Rusia (4,5 milioane de locuitori) si cel mai important port rusesc la Marea Baltica.

Rus bogat, rus sarac…

Daca Sankt Petersburg nu mai este demult capitala Rusiei, este categoric capitala contrastelor, un oras ,,orchestra’’. Imbina stralucirea si opulenta clasei aristocratice ruse cu amintirea iobagilor care au muncit la constructia orasului. Saracia si bogatia, cultura si degradarea umana, apropierea de Cercul Polar sau amintirea asediului de trei ani al armatei naziste, toate transforma Sankt Petersburg in destinatia ideala pentru un turist.

Mai este supranumit ,,orasul palatelor’’ si, paradoxal, cel mai modest este Palatul de Vara construit de Petru cel Mare. La polul opus se afla Palatul de Iarna, actualul sediu al Muzeului Ermitaj. Este o cladire uriasa, cu interioare de un lux orbitor. Sa vizitezi muzeul de arta Ermitaj, unul dintre cele mai renumite si valoroase din lume, este o adevarata aventura.

Trebuie de la inceput sa te gandesti doar la cateva colectii altfel risti sa te ratacesti in cele peste 1.000 de camere. Mai amintim Palatul Taurid al Printului Potemkim, Palatul Suvalov unde a fost asasinat celebrul Rasputin sau Palatul Mensikov.

Dumnezeul rus

Daca ar fi sa credem ca apropierea de Dumnezeu se face prin numarul de biserici, atunci Sankt Petersburg se afla foarte aproape de rai. Cea mai mare din oras este Catedrala Sfântul Issac (1818–1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume. O alta biserica magnifica este Catedrala Kazan situata pe Nevsky Prospekt, o copie a basilicii Sfantul Petru de la Vatican.

Nu poti pierde ocazia sa vizitezi Biserica Mantuitorului Insangerat, un monument grandios in stil vechi rusesc care marcheaza locul in care a fost asasinat Alexandru al II-lea, tar al Rusiei. Cum Petru cel Mare a interzis construirea turlelor in forma de ceapa (o caracteristica a Moscovei), aceasta biserica este singura din oras cu acest tip unic de cupola.

Catedrala Petru si Pavel, simbolul orasului de foarte multa vreme, adaposteste cavoul lui Petru cel Mare si a altor imparati ai Rusiei. Si nu am pomenit decat de o mica parte din constructiile religioase din oras.

Magia noptilor albe…

Nu poti vizita Sankt Petersburgul fara a-ti face cumparaturile de pe Nevski Prospekt, celebrul bulevard unde, pe langa palate, gasesti tot felul de magazine. Poti sa-ti cheltui banii pe un mic suvenir, pe o haina de blana sau portelanuri scumpe.

Si dupa ce te-ai „plictisit” de shoping, poti sa te odihnesti intr-unul din restaurantele cochete din zona. Te poti delecta cu bors rusesc, zacusca, salate orientale, sosuri si coltunasi stropiti din belsug cu smantana, peste si sunca in aspic. Pe langa acestea, la orice ora este binevenit ceaiul rusesc.

Daca ai norocul si vizitezi orasul in perioada mai – iunie vei observa ca noptile sunt de fapt inserari prelungite, fenomen explicabil prin apropierea orasului de Cercul Polar. Este singurul loc din lume unde noaptea se transforma intr-o seara timpurie.

Ultimele stiri